O Ρώσος μεγιστάνας Λεονίντ Λεμπέντεβ επιμένει στις επενδύσεις στο φυσικό αέριο στην Ελλάδα και μέσω της εταιρίας του, της Sintez Energy Europe Constructing Limited με έδρα την Κύπρο, κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για τη χορήγηση άδειας διανομής φυσικού αερίου σε περιοχές των Σερρών, της Βέροιας και του Κιλκίς.
Η επιλογή των περιοχών αυτών δεν είναι καθόλου τυχαία αφού εταιρίες συμφερόντων του Λεονίντ Λεμπέντεφ δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Fyrom, ενώ έχει καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση άδειας για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς αερίου από τη Ν. Μεσημβρία Θεσσαλονίκης μέχρι τη Γευγελή, μέσω της εταιρίας Windows International Hellas.
H αίτηση που κατατέθηκε τώρα στη ΡΑΕ αφορά στην άδεια διανομής αερίου μέσω αγωγών, την άδεια διανομής συμπιεσμένου αερίου (CNG) και την άδεια διανομής υγροποιημένου αερίου (LNG). H άδεια θα έχει ισχύ 50 χρόνια.
Εξάλλου, μία ακόμα εταιρία του ομίλου, η Sintez Green Energy Hellas, θυγατρική της Sintez Green Energy Κύπρου έχει ζητήσει άδεια προμήθειας φυσικού αερίου εντός και εκτός του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς, καθώς προβλέπει και την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου.
Το ενδιαφέρον του κ. Λεμπέντεφ για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα δεν είναι καινούργιο. Η Sintez ήταν η εταιρία που είχε καταθέσει την προσφορά μαμούθ των 1,9 δισ. ευρώ για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ, όταν προκηρύχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των δύο εταιριών επί κυβερνήσεως Σαμαρά.
Τότε τα επενδυτικά σχέδια Λεμπέντεφ για την Ελλάδα δεν καρποφόρησαν. Ο όμιλος Sintez, με παρουσία στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την ηλεκετροπαραγωγή και τις κατασκευές, του Ρώσου μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος τελευταία δραστηριοποιείται και ως κινηματογραφικός παραγωγός στο Χόλιγουντ, επεκτάθηκε στα Βαλκάνια και κατασκεύασε αγωγό στα Σκόπια.
Αυτό εξηγεί και το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, καθώς μέσω του αγωγού που επιδιώκει να κατασκεκυάσει στο ελληνικό έδαφος θα μπορεί να τροφοδοτεί και τη γειτονική χώρα αλλά και παρακείμενες αγορές.
Η αίτηση για τον αγωγό Θεσσαλονίκης- Γευγελής, που κατατέθηκε τον Μάρτιο στη ΡΑΕ, προβλέπει αρχική χωρητικότητα στη γραμμή διασύνδεσης 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο. Η πίεση του αγωγού τοποθετείται στα 7,0 Mpa (70 bar) και η διάμετρος μεταξύ
DN 700 ή DN 600.
Το επενδυτικό σχέδιο Λεμπέντεφ έρχεται “σφήνα”, στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει ο ΔΕΣΦΑ με τον αντίστοιχο Διαχειριστή του συστήματος αερίου της FYROM, την εταιρία MER. Το Μνημόνιο αφορά στην κατασκευή αγωγού μήκους 160 χιλιομέτρων που θα ξεκινά από την Νέα Μεσημβρία και θα καταλήγει στο Stip. Ο αγωγός αυτός θα μπορεί να τροφοδοτείται από το ελληνικό σύστημα.
Από τα τέλη του περασμένου χρόνου ο Λεονίντ Λεμπέντεφ, ο οποίος έχει διατελέσει και βουλευτής, αλλά παραιτήθηκε όταν συγκρούστηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ερευνάται από τις ρωσικές αρχές για απάτη 220 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για υπόθεση που αφορά την “TGK 2”, εταιρία συμφερόντων του. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελίες μικρο-μετόχων για μη απόδοση μερισμάτων κατά την περίοδο 2009-2015.
Οι δραστηριότητες του αμφιλεγόμενου Ρώσου μεγιστάνα, ο οποίος πλέον κατοικεί μόνιμα στο Λος Αντζελες, καθώς, η αμερικανική κυβέρνηση, όπως γράφει ο διεθνής τύπος, του έχει παράσχει ασυλία για τις διώξεις που ασκεί η Μόσχα εναντίον του, διερευνάται και από τις κυπριακές αρχές. Μάλιστα στη Λευκωσία η υπόθεση έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, έχει εμπλακεί και το όνομα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Το νομικό του γραφείο φέρεται να συμβούλευε τον Ρώσο μεγιστάνα και να έπαιξε ρόλο στο να αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα τον Μάρτιο του 2011.
Ο κ. Λέμπεντεφ φέρεται να έχει μεταφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω κυπριακών εταιριών σε τρεις τράπεζες της Νέας Υόρκης.