Ο νέος κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων εταιριών ηλεκτρισμού που φαίνεται να ξεκινά στην Ευρώπη, αυτή τη φορά από την Ισπανία και την Πορτογαλία, δείχνει ότι θα συμπαρασύρει και τη ΔΕΗ, καθώς τόσο η πώληση των λιγνιτικών της μονάδων όσο και του 17% των μετοχών της τοποθετούνται μέσα στο 2018, χρονιά, που αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στον χάρτη των ηλεκτρικών εταιριών της ΕΕ.
Η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι αν η ΔΕΗ κινήσει πρώτα τις δικές τις διαδικασίες (πώληση λιγνιτικών μονάδων κλπ.) τότε είναι εφικτό να υπάρξουν έσοδα από το 17% της επιχείρησης το 2018. Η κα Τσιτσογιαννοπούλου απέφυγε να διευκρινίσει πώς ακριβώς εννοεί τα έσοδα αυτά - μερίσματα ή πώληση-, όμως οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας δεν αφήνουν και πολλές εναλλακτικές “αξιοποίησης” του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, πέραν της πώλησης.
Η ΔΕΗ δεν είναι η μόνη εταιρία για την οποία υπάρχει κινητικότητα.
Πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters φέρει την ισπανική Gas Natural σε συνομιλίες με την πορτογαλική Energias de Portugal (EDP)- και οι δύο είναι εταιρίες ηλεκτρισμού- για ένα deal ύψους 35 δισ. ευρώ, ικανού να δημιουργήσει την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρισμού της Ευρώπης. Πσρότι οι εταιρίες αρνήθηκαν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις, τόσο τραπεζικά στελέχη όσο και αναλυτές δήλωναν ότι η δημιουργία ενός ενεργειακού κολοσσού στην ιβηρική χερσόνησο θα μπορούσε να απειλήσει την κυριαρχία της γαλλικής εταιρίας ηλεκτρισμού EdF ή της ιταλικής Enel και να δώσει το έναυσμα για ένα νέο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη, σε έναν τομέα, τον ηλεκτρισμό, που είναι ώριμος για τέτοιες κινήσεις.
Η αλλαγή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εν μέρει επιβάλλεται από την αυξανόμενη παρουσία των ΑΠΕ. Η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά ολοένα αυξάνει, αναγκάζοντας σε υποχώρηση τις τιμές του “συμβατικού” ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά και απειλώντας τη βιωσιμότητα του παραδοσιακού μοντέλου των κεντρικών εταιριών ηλεκτρισμού με τις μεγάλες μονάδες άνθρακα, αερίου ή τα συγκροτήματα πυρηνικών.
Οι κλασικές εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας προσπαθούν να αμυνθούν επενδύοντας σιτς ΑΠΕ και στα διάφορα ψηφιακά συστήματα που μπορούν να δημιουργήσουν άμεση σχέση με τον πελάτη τους. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας τραπεζίτης οι εταιρίες ηλεκτρισμού πρέπει να αναπτύξουν το δικό τους plan B, με επίκεντρο τις ΑΠΕ, τα έξυπνα δίκτυα και τον τελικό καταναλωτή.
Οι εταιρίες που μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων θα γίνουν μεγαλύτερες θα μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα τη μετάβαση στη νέα εποχή.
Το νέο κύμα συγχωνεύσεων έρχεται μετά από κάποια σκληρά χρόνια για τις περισσότερες εταιρίες ηλεκτρισμού της Ευρώπης, που αναγκάστηκαν σε μεγάλη αποεπένδυση, κλείνοντας μονάδες, αφού την προηγούμενη δεκαετία είχαν προβεί σε εξαγορές.
Σήμερα όμως, εταιρίες όπως η γερμανική RWE και η ισπανική Gas Natural κατάφεραν να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και είναι έτοιμες πάλι να προχωρήσουν σε εξαγορές ή να ανταλλάξουν μετοχικά μερίδια.
Σε αυτή ακριβώς τη συγκυρία έρχονται και οι μεγάλες αλλαγές στη ΔΕΗ, η οποία έχοντας “χάσει το τρένο” της προηγούμενης φάσης, υποχρεώνεται τώρα να πουλήσει λιγνιτικά εργοστάσια και ενδεχομένως υδροηλεκτρικά και να μειώσει το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά λιανικής κάτω από το 50%, χωρίς να μπορεί τα έσοδά της από την αναγκαστική πώληση του ΑΔΜΗΕ να τα επενδύσει σε νέες δραστηριότητες ή στο εξωτερικό, αφού τα κεφάλαια αυτά διοχετεύονται στην αποπληρωμή των οφειλών της.
Στη φάση αυτή καταρτίζεται η μελέτη με τις μονάδες που θα θέσει προς πώληση. Η λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει τα εργοστάσια του Αμυνταίου, τη Μελίτη 1 και την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ και ενδεχομένως, αν χρειαστεί και κάποια ή κάποιες από τις μονάδες του σταθμού της Μεγαλόπολης.
Είναι άδηλο ακόμα αν η λίστα της ΔΕΗ θα προσελκύσει κάποιον από τους μεγάλους οίκους της Ευρώπης, παρότι ορισμένοι έχουν βολιδοσκοπηθεί, όπως συζητήσεις φαίνεται ότι έχουν γίνει με εγχώριους παίκτες.
Στο πλαίσιο πάντως της επερχόμενης ραγδαίας ανακατάταξης της ευρωπαϊκής αγοράς η ΔΕΗ δείχνει, μέχρι στιγμής, να βρίσκεται στην πλευρά των χαμένων του παιχνιδιού.