Αρχικά η Gazprom έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με την ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison, για συνεργασία στο πρότζεκτ, το οποίο προβλέπει τον Poseidon ως το τελικό αγωγό μεταφοράς στην Ιταλία.
Mία νέα εναλλακτική διαδρομή για την επέκταση στο ευρωπαϊκό έδαφος του αγωγού Turkish Stream, που βγάζει εκτός παιχνιδιού την Ελλάδα και το σχέδιο για τον ελληνο-ιταλικό αγωγό Poseidon, θέτει στο τραπέζι η Μόσχα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου. Πρόκειται για τον "mini South Stream”, ο οποίος θα τροφοδοτείται με ρωσικό αέριο στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας και από εκεί θα διοχετεύει το αέριο στα Βαλκάνια.
Τα σενάρια για τον mini South Stream τροφοδότησε η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας της Gazprom με την Ουγγαρία, η οποία εξέφρασε ενδιαφέρον να λαμβάνει ρωσικό αέριο από τη νέα αυτή διαδρομή. Ανάλογες συμφωνίες, όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, έχει υπογράψει η Ρωσία με τη Βουλγαρία και τη Σερβία.
Οι ίδιες χώρες συμμετείχαν και στον αρχικό South Stream, έργο το οποίο ματαιώθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Turkish Stream. H μία από τις δύο βασικές διαφορές ανάμεσα στα δύο πρότζεκτ, είναι ότι στον 1o South Stream το αέριο από τη Ρωσία περνούσε στην Ευρώπη μέσω αγωγού από τη Μαύρη Θάλασσα που κατέληγε στη Βουλγαρία, ενώ στον Turkish Stream o κεντρικός αγωγός από τη Μαύρη Θάλασσα καταλήγει στην Τουρκία.
Αρχικά οι Ρώσοι είχαν δηλώσει ότι το αέριο προς Ευρώπη θα κατέληγε στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Μάλιστα η Gazprom έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με την ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison, για συνεργασία στο πρότζεκτ, το οποίο προβλέπει τον Poseidon ως το τελικό αγωγό μεταφοράς στην Ιταλία, χωρίς να κατονομάζει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει το ρωσικό αέριο ως εκεί.
Σύμφωνα με τη Kommersant, η νέα επιλογή της Gazprom της επιτρέπει να προμηθεύει αέριο τα Βαλκάνια, αλλά είναι ανταγωνιστική στον αγωγό IGI Poseidon, δηλαδή τον αγωγό Ελλάδα - Ιταλία. Οι «οδικοί χάρτες» που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Gazprom και των τριών χωρών της Βαλκανικής, αναβιώνουν επί της ουσίας τον αγωγό South Stream και αναιρούν τα ρωσικά σχέδια για τη διέλευση αερίου από την Τουρκία μέσω Ελλάδας στην Ιταλία.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto ανέφερε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τελευταία αφορά παραδόσεις 8 δισ κμ αερίου από τον Turkish Stream μέσω της Σερβίας.