Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η λίστα με τα προς παραχώρηση εργοστάσια έχει ήδη διαβιβαστεί στις Βρυξέλλες από την περασμένη εβδομάδα και δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις να γίνουν την Τρίτη ή την Τετάρτη στην Κοζάνη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση, τον υπουργό Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, άλλα κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους της περιφέρειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η “λίστα” περιλαμβάνει τις μονάδες του Αμυνταίου, την Μελίτη 1 και την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα, ενώ κάποια σενάρια θέλουν και το υπό κατασκευή εργοστάσιο “Πτολεμαϊδα V”. Κατά τις ίδιες πηγές, αν τελικώς μπει πωλητήριο στην “Πτολεμαϊδα”, τότε δεν θα συμπεριληφθεί στη λίστα μονάδα από τον λιγντιτικό σταθμό της Μεγαλόπολης. Ορισμένες από τις μονάδες θα τεθούν προς πώληση δίχως ορυχεία, που σημαίνει ότι ο επενδυτής θα πρέπει να κλείσει συμφωνία με η ΔΕΗ για να τροφοδοτεί τις μονάδες ή να αγοράσει λιγνίτη από τρίτους.
Στη λιγντιπαραγωγές περιοχές ήδη καλλιεργείται κλίμα για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και παρά κάποιες αντιδράσεις έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μίας μορφής συναίνεση με τον τοπικό πληθυσμό. Χαρακτηριστική ήταν και η πρόσφατη δήλωση του δημάρχου της Κοζάνης ότι η ΔΕΗ και η περιοχή θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα: "Η Κοζάνη υπάρχει 600 χρόνια και θα υπάρχει για άλλα 600. Η λιγνιτική της εποχή είναι μόνο 50 χρόνια”, είπε ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να χρηματοδοτήσει τους ενεργειακούς δήμους για τη μεταλιγνιτική εποχή, ενώ χαρακτήρισε κομβικό το ρόλο της ΔΕΗ στην όλη συζήτηση. "Η ΔΕΗ πρέπει να προσαρμοστεί η ίδια στη νέα πραγματικότητα", ανέφερε.
Ας σημειωθεί ότι στα τέλη Ιουνίου ο δήμαρχος Κοζάνης και ο δήμαρχος Εορδαίας κ. Σάββας Ζαμανίδης επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες, όπου είχαν συνάντηση με τους επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και συζήτησαν διάφορα ειδικά προγράμματα στήριξης της περιοχής. Η Δυτική Μακεδονία μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι θα χάσει ως και 12.000 θέσεις εργασίας λόγω παύσης λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων.
Εν τω μεταξύ τα επιτελεία του Μαξίμου και του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας επεξεργάζονται διάφορα σχέδια “αντιστάθμισης, προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα σε πολιτικό επίπεδο η πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη διαρρεύσει στο τύπο ο πρωθυπουργός στην Κοζάνη πρόκειται να εξαγγείλει ειδικό μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος για τους κατοίκους στη Δυτική Μακεδονία, ενώ η ΔΕΗ έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το παλαιό πρότζεκτ του 2010 για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εξαντλημένα ορυχεία λιγνίτη. Στις προτάσεις είναι και οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών.
Τέλος η ΓΕΝΟΠ ανακοίνωσε χθες ότι στη συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας Δυτικής Μσκεδονίας με τον πρωθυπουργό το συνδικάτο των εργαζόμενων στη ΔΕΗ θα εκφράσει την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη διάλυση της ΔΕΗ. Μάλιστα κάλεσε τα σωματεία- μέλη της και τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη στις 6.00 μμ έξω από το Εκθεσειακό Κέντρο Κοίλα, όπου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.