Oύτε ένα, ούτε δύο αλλά 12 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός της ΔΕΗ για την αμοιβή του συμβούλου που θα αναλάβει να προτείνει λύσεις για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες αγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ, σε πείσμα των διάφορων μέτρων που κατά καιρούς εξαγγέλλει η διοίκηση της εταιρίας για τους κόκκινους λογαριασμούς.
Την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Ιουλίου λήγει μάλιστα, μετά από παράταση, ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει η ΔΕΗ για την πρόσληψη του συμβούλου, με τον προϋπολογισμό των 12 εκατ. ευρώ. Βασικό κριτήριο ανάθεσης είναι η πιο συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, η οποία θα προσδιοριστεί βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής, όπως τουλάχιστον αναφέρει η προκήρυξη.
Ο σύμβουλος θα προτείνει τρόπους είσπραξης αλλα δεν θα λειτουργήσει ως εισπρακτική εταιρία, όπως έχει διευκρινίσει η διοίκηση της ΔΕΗ
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μανόλης Παναγιωτάκης, παραδέχθηκε πρόσφατα ότι οι οφειλές φθάνουν σε περίπου 2,3 δισ. ευρω, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% του τζίρου της επιχείρησης.
Τα διάφορα προγράμματα ρύθμισης των οφειλών, συμπεριλαμβανομένων και των 36 άτοκων δόσεων έχουν εξαντλήσει την αποτελεσματικότητα τους
Από τα 1,6 εκατ. οφειλέτες που δεν έχουν ενταχθεί σε διακανονισμό, οι 83.000 οφείλουν τα περισσότερα και συγκεκριμένα πάνω από 483 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για καταναλωτές με μέση οφειλή άνω των 3.000 ευρώ ο καθένας.
Περί τα 1,069 εκατομμύρια πελάτες της ΔΕΗ είναι οι μικρο-οφειλέτες, με χρέος ως 500 ευρώ ο καθένας, που συνολικά χρωστούν 125 εκατ. ευρώ. Εκτός διακανονισμών παραμένουν άλλοι 258.000 πελάτες με χρέη από 500 έως 1.000 ευρώ ο καθένας και συνολική οφειλή 135 εκατ. ευρώ, αλλά και 200.000 καταναλωτές με οφειλές από 1.001 έως 3.000 ευρώ και σύνολο χρεών 263 εκατ. ευρώ.
Η άτυπη οδηγία που είχε κυκλοφορήσει από υπουργικά γραφεία ότι για οφειλές ως 1.000 ευρώ η ΔΕΗ δεν θα κόβει τη σύνδεση ήταν μία από τις αιτίες της διόγκωσης του φαινομένου τα τελευταία δύο χρόνια. Βέβαια οι κόκκινοι λογαριασμοί προϋπήρχαν και είχαν αρχίσει να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης και ειδικά από τότε που θεσπίστηκε το “χαράτσι” για τα ακίνητα και ελήφθησαν οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις ότι δεν μπορεί να κόβεται το ρεύμα , επειδή κάποιος δεν είχε πληρώσει τον ενιαίο τότε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος με τον φόρο για τα ακίνητα.
Δεδομένου ότι η ΔΕΗ πρέπει να μειώσει τους πελάτες της, προκειμένου στο τέλος του 2019 να μείνει με μερίδιο κάτω του 50% της λιανικής από περίπου 85% σήμερα, είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνει μόνον με τους κακοπληρωτές, και τα κοινωνικά τιμολόγια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα της εταιρίας.
Πάντως όσο δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να εισπραχθούν οι οφειλές το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τους συμβούλους.