Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ ιδρύθηκε το 2007 ως 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.
Έχει στην κυριότητά του, λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που βρίσκεται στη νήσο Ρεβυθούσα.
Είναι ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Το Ταμείο έχει το 31% των μετοχών και τα Ελληνικά Πετρέλαια το 35%.
Οι φάκελοι θα πρέπει να υποβληθούν στα γραφεία της εταιρίας συμβούλων Alantra Greece Corporate Advisors S.A., στην Αθήνα.
Παρότι σκέψεις για παράταση της προθεσμίας δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η πληθώρα των ερωτημάτων που έχουν υποβάλει οι ενδιαφερόμενοι αλλά και το περιοριστικό πλαίσιο των όρων της προκήρυξης όσον αφορά την ιδιότητα των υποψηφίων, φαίνεται ότι προβληματίζει ορισμένους, ενώ ενδέχεται κάποιοι να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για το σχηματισμό κοινοπραξιών.
Από την άλλη πλευρά πληροφορίες αναφέρουν ότι εκδηλώνεται ζωηρό ενδιαφέρον από Eυρωπαίους Διαχειριστές Αερίου όπως η βελγική εταιρία Flulxys, η ολλανδική Gasunie, η ισπανική Enagas, η γαλλική GRTgaz, χωρίς να αποκλείονται και η ιταλική Snam καθώς και η ρουμανική Transgas.
Οι τρεις από τις εταιρίες αυτές, η Fluxys, η Enagas και η Snam είναι συνεταίροι στον αγωγό Transadriatic Pipeline (ΤΑΡ) και δεν αποκλείεται κάποιες από αυτές να κατέβουν σε κοινοπραξία . Συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται και με funds για τη σύμπραξή τους σε σχήματα.
Εκτός από την Alantra, σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στον διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ είναι επίσης η Alpha Bank A.E., η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη και η Clifford Chance LLP.