To πράσινο φως για το υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας, ένα έργο σχεδόν ολοκληρωμένο από το 2001 που παραμένει ανενεργό μέχρι σήμερα αν και στοίχισε στη ΔΕΗ πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου ότι υπογράφηκε η απόφαση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και το έργο μπορεί να προχωρήσει, καθώς έχει απεμπλακεί πλήρως από την εκτροπή του Αχελώου και έχει καταστεί αμιγώς ηδροηλεκτρικό.
Πρόκειται για το μεγάλο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο-φάντασμα, μέσα στην κοίτη του ποταμού Αχελλώου, που περίμενε από το 2001 την απόφαση, που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωσή του, προσθέτοντας στο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό 382 GWh καθαρής ενέργειας ετησίως, όσες περίπου είναι οι ανάγκες ηλεκτροδότησης ενός νησιού, όπως η Κέρκυρα.
Επί τόσα χρόνια το έργο μπλόκαρε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής.
Οταν η ΔΕΗ άρχισε να κατασκευάζει το υδροηλεκτρικό, στη βάση ενός φαραωνικού σχεδιασμού που στηριζόταν στην εκτροπή του Αχελλώου, δεν είχε εξασφαλίσει την πλήρη νομιμότητά του. Το αποτέλεσμα ήταν διάφορες μελέτες να απορρίπτονται από το ΣτΕ, στο οποίο προσέφευγαν κάτοικοι που αντιδρούσαν ή για διάφορους λόγους και σκοπιμότητες δεν ήθελαν την εκτροπή του Αχελλώου και το φράγμα. Συνολικά το ΣτΕ αποφάσισε έξι φορές κατά της εκτροπής του Αχελλώου και κάθε φορά οι εργασίες για το υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ σταματούσαν, εκπονούνταν νέες μελέτες, το έργο επανασχεδιαζόταν και οι εργασίες ξανάρχιζαν για να διακοπούν και πάλι.
Το 2014 μετά και την τελευταία απόρριψη του ΣτΕ, η τότε ηγεσία του υπουργείου υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας υπό τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη αποφασίζει ότι το φράγμα της Μεσοχώρας μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από την εκτροπή του Αχελλώου. Η αποσύνδεση των δύο έργων, αλλά και η σημαντική σμίκρυνσή του σε σχέση με του αρχικούς σχεδιασμούς, ήταν αυτό που έδωσε σήμερα τη δυνατότητα στο υπουργείο να εγκρίνει την περιβαλλοντική μελέτη για να προχωρήσει το υδροηλεκτρικό.
Σε σημερινές τιμές η ΔΕΗ υπολογίζει ότι έχει δαπανήσει περισσότερα από 531 εκατομμύρια ευρώ για το έργο, που θα χρειαστεί το λιγότερο άλλα 100 εκατ. ευρώ για να λειτουργήσει σε διάστημα 25 μηνών, από σήμερα.
Η αποπεράτωση προυποθέτει την ολοκλήρωση μίας σειράς έργων, μεταξύ των οποίων, εκτός από τα τεχνικά, περιλαμβάνονται απαλλοτριώσεις εδαφών και η μετεγκατάσταση κατοίκων της περιοχής.
Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας συνδέεται άμεσα με τον ενεργειακό σχεδιασμό, καθώς συνεισφέρει στη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών ‘Ορων (ΑΕΠΟ) έχει λάβει υπόψη, όπως είπε, τη σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ξεκινήσουν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις και θα συνταχθεί η πολεοδομική μελέτη για την αναβάθμιση του νέου οικισμού και την ενσωμάτωσή του στο δήμο Πύλης, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη για τη ρυμοτόμηση, Εχει ληφθεί μέριμνα για την πλήρη αποζημίωση των κατοίκων για το κατακλυζόμενο τμήμα, καθώς επίσης και για τους θύλακες του μη κατακλυζόμενου, ενώ δικαίωμα αποζημίωσης θα έχουν και όσοι κάτοικοι από το μη κατακλυζόμενο τμήμα επιθυμούν να αποχωρήσουν από την περιοχή.
Με ευθύνη της ΔΕΗ πρόκειται να κατασκευαστούν έργα υποδομής, όπως ο οδοφωτισμός και η ύδρευση,
Το φθινόπωρο θα θεσμοθετηθεί και θα επιλυθεί το θέμα της τροποποίησης του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου, δήλωσε ο κ. Φάμελλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει πολιτικά αντίθετη
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η εταιρία το προσεχές διάστημα θα δαπανήσει επιπλέον 20 εκατομμύρια για επισκευές και 80 εκατομμύρια για τις απαλλοτριώσεις και τον οικισμό.
Τον Ιούλιο του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η έμφραξη του φράγματος και ύστερα θα αρχίσει η πιλοτική λειτουργία. Πρόσθεσε πάντως ότι η αν όλα κινηνθούν πολύ γρήγορα, στο υπεραισιόδοξο σενάριο, το υδροηλεκτρικό θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2018.
Το όφελος από την παραγόμενη ενέργεια αναμένεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ για πλήρη απόσβεση θα απαιτηθούν πάνω από 20 χρόνια.