To έρεισμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το κατάλληλο πολιτικό timing αναζητεί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας για να προωθήσει τις νέες χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίες μπορεί να ψαλιδίστηκαν από τη ΡΑΕ αλλά και πάλι θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή.
Πρόκειται για τις γνωστές χρεώσεις ΥΚΩ που περιλαμβάνονται σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, ανεξαρτήτως παρόχου.
Η μόνη εναλλακτική, για να μην ανέβει, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος είναι να γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν η πρόταση της ΡΑΕ να χρηματοδοτηθεί η διαφορά μέσω της επιστροφής στη ΔΕΗ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που κατέβαλε τα προηγούμενα χρόνια για το πετρέλαιο, το οποίο χρησιμοποιεί για τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Πρόταση που για να πάρει το πράσινο φως από τους δανειστές, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εξασφαλιστεί τα ισοδύναμα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ ζητούσε αρχικά ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ για την ανάκτηση των σχετικών δαπανών (πετρέλαιο στα νησιά, τα ειδικά τιμολόγια κλπ ) των ετών 2012-2015, αλλά η ΡΑΕ ενέκρινε ένα ποσό της τάξης των 360 εκατ. ευρώ για τις παλαιές ΥΚΩ. Η ανάκτηση αφορά στη διαφορά μεταξύ του πραγματικού κόστους που είχε η ΔΕΗ και των ποσών, τα οποία εισέπραττε με βάση το τιμολόγιο των ΥΚΩ των προηγούμενων ετών.
Επίσης αλλάζει ο τρόπος χρέωσης των “νέων” ΥΚΩ ώστε να επιμερίζεται πιο ορθολογικά και να μην ανεβαίνει απότομα ανάλογα με το κλιμάκιο της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, πράγμα που σημαίνει πάντως ότι ένας μεγάλος αριθμός πελατών, κυρίως εκείνοι που είχαν μικρότερες καταναλώσεις, θα δουν τον λογαριασμό ρεύματος να αυξάνεται.
Είτε με τον παλαιό τρόπο χρέωσης είτε με τον νέο τρόπο το συνολικό ποσό των ΥΚΩ που θα εισπράττονται παραμένει το ίδιο.
Τέλος, η ΡΑΕ προχωρά σε αναθεώρηση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), αυστηροποιώντας τις προϋποθέσεις.