H ώρα της αλήθειας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ πλησιάζει. Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τα στελέχη της Κομισιόν για το ποιές τελικά μονάδες θα πωληθούν, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι η λίστα που εστάλη από την ελληνική πλευρά στα μέσα Ιουλίου απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό η αναθεώρησή της είναι μάλλον δεδομένη και το ερώτημα είναι ποιούς σταθμούς θα περιλαμβάνει η αναμορφωμένη λίστα και αν θα αρκεστεί μόνον στα λιγνιτικά ή θα επεκταθεί τελικώς και στα υδροηλεκτρικά.
Αν και ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε επίσημα η λίστα που εστάλη στις Βρυξέλλες, πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνει τις μονάδες του Αμυνταίου, που είναι από τις πιο παλιές της ΔΕΗ και χωρίς περιβαλλοντική αναβάθμιση θα πρέπει να αποσυρθούν το 2020, καθώς και τη πιο καινούργια λιγντική μονάδα της ΔΕΗ, τη “Μελίτη” 1 και την άδεια για την κατασκευή της “Μελίτης ΙΙ”.
Όμως το πακέτο αυτό δεν φθάνει. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ποσοτικό- καθώς από πλευράς ισχύος καλύπτει περίπου το 98% της ποσότητας που ζητείται να βγει προς πώληση- αλλά ποιοτικό, κυρίως λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΑΗΣ Αμυνταίου αλλά και του γεγονότας ότι η “Μελίτη ΙΙ”, δεν υπολογίζεται ακριβώς ως μονάδα- που δεν είναι- αλλά μόνον ως μία άδεια κατασκευής. Με το πιο οικονομικό σενάριο, οι παλιές μονάδες του Αμυνταίου- ηλικίας περίπου 30 ετών και άνω- θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν την περιβαλλοντική πιστοποίηση, που χρειάζονται για να λειτουργήσουν μετά το 2020. Διαφορετικά θα πρέπει να αποσυρθούν, καθώς οι ώρες λειτουργίας τους μέχρι το 2020 είναι μετρημένες λόγω των ρύπων που εκπέμπουν και συγκεκριμένα 17.500. Το δε ορυχείο που της τροφοδοτούσε δεν λειτουργεί πια μετά την κατολίσθηση, γι’ αυτό, κατά πληροφορίες παραχωρείται το ορυχείο της Λακκιάς, το οποίος όμως για να ανοίξει και να λειτουργήσει πλήρως χρειάζεται να γίνουν απαλλοτριώσεις και σωρία άλλων γραφειοκρατικών και τεχνικών διαδικασιών, που είναι αμφίβολο αν ένας ιδιώτης επενδυτής θα ήθελε να αναλάβει.
Οι εναλλακτικές για τη ΔΕΗ δεν είναι πολλές: Είναι κάποια από τις μονάδες του συγκροτήματος Αγίου Δημητρίου, το πιθανότερο η “Αγιος Δημήτριος V”, την οποία η δημόσια επιχείρηση θα ήθελε να κρατήσει αλλά όλες οι εκτιμήσεις τη φέρουν ως την επικρατέστερη για να συμπεριληφθεί στη λίστα, η υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαίδα V, -που χρειάζεται ακόμα 700 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί επένδυση- και κάποια από τις μονάδες του συγκροτήματος της Μεγαλόπολης, που θα άνοιγε όμως πολιτικά ζητήματα στην Πελοπόννησο, με τις αντιδράσεις κλπ.
Από την άλλη πλευρά, υποψήφιοι αγοραστές δεν έχουν κρύψει ότι το πακέτο θα τους ενδιέφερε εφόσον περιελάμβανε υδροηλεκτρικά. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη δήλωση του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, προέδρου του φερώνυμου ομίλου, ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη δυνατότητα πώλησης λιγνιτικών μονάδων χωρίς υδροηλεκτρικά. Όπως είπε «Ως πακέτο θα μπορούσε να δουλέψει, αλλά μόνες τους οι λιγνιτικές μονάδες θα είναι δύσκολο να πωληθούν».
Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από τότε που η Edison-εταίρος των ΕΛΠΕ στην Elpedison- πάγωσε τις συνομιλίες που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΗ , τότε ήταν για σύμπραξη με τη μορφή κοινοπραξίας σε μονάδες- επειδή ήθελε στο πακέτο να συμπεριληφθούν υδροηλεκτρικά.
Στη φάση αυτή η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ έχει τεθεί σαν η κόκκινη γραμμή από την κυβέρνηση. Αν θα γίνει ακόμα μία από τις (πολλές) κόκκινες γραμμές που έχουν παραβιαστεί θα το δείξει ο χρόνος. Το ζήτημα είναι αν οι δανειστές- οι οποίοι σε πρώτη φάση δέχθηκαν στην τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου- να μην συμπεριληφθούν υδροηλεκτρικά θα δεχθούν να προχωρήσει το μάρκετ τεστ του Οκτωβρίου με ή χωρίς τα υδροηλεκτρικά. Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας έχουν αφήσει να διαρρεύσει ότι όμιλοι του εξωτερικού εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ, με βάση τις βολιδοσκοπήσεις που είχαν γίνει τον Ιούλιο.
Ωστόσο αν το μάρκετ τεστ βγει μόνον με λιγνίτες και αποτύχει, τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλο δρόμο παρά να εντάξει και τα υδροηλεκτρικά στο προς πώληση πακέτο. Σε αυτό δεν αποκλείεται να πιεστεί και από το “χαρτί” που κρατούν οι Βρυξέλλες με την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ κατά της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ για χειραγώγηση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού μέσω των υδροηλεκτρικών.
Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα. Η εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις όμως δείχνει ότι αν μία εταιρία κριθεί “ένοχη” η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να επιβάλει πολύ υψηλά πρόστιμα, που φθάνουν ως και στο 10% του τζίρου. Οι συμβιβαστικές λύσεις που δίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι η πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου της εταιρίας, που για τη ΔΕΗ είναι σχεδόν σίγουρα ότι θα περιλαμβάνει και υδροηλεκτρικά.