Eνδιαφέρον από αρκετές πετρελαϊκές εταιρίες εκτιμάται ότι θα προσελκύσει ο διαγωνισμός για τις έρευνες και την παραγωγή υδρογονανθράκων στα νερά της Κρήτης, όταν προκηρυχθεί. ‘Ηδη η παρουσία των δύο κολοσσών, της ExxonMobil και της Τotal, οι οποίες σε κοινό σχήμα μαζί με τα ΕΛΠΕ, προκάλεσαν οι ίδιες τον διαγωνισμό για την εν λόγω περιοχή, έχει λειτουργήσει σαν μαγνήτης και για άλλους παίκτες- τουλάχιστον 3-4 έχουν εμφανιστεί και ζητούν συνεχώς πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, την ΕΔΕΥ, ακόμα και από ανταγωνιστές.
Ηδη το υπουργείο έχει δημοσιεύσει σε ΦΕΚ τους χάρτες των προς παραχώρηση περιοχών, καθώς θα γίνουν δύο διαγωνισμοί- εξπρές, ένας για την Κρήτη και ένας για το Ιόνιο, μετά τις σχετικές αιτήσεις που κατέθεσαν οι ExxonMobil-Total-ΕΛΠΕ για την πρώτη και η Energean Oil and Gas, για τη δεύτερη. Παράλληλα το ΥΠΕΝ έχει αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών τα κείμενα των προκηρύξεων, τα οποία μόλις μεταφραστούν στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και δημοσιευτούν στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ θα δώσουν το λάκτισμα για την έναρξη των διαγωνισμού.
Εν τω μεταξύ πληροφορίες φέρουν την Total και την ExxonMobil να αναζητούν γραφεία στην Αθήνα, εν όψει του διαγωνισμού, ενώ άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι η ισπανική Repsol, η οποία πρόκειται να εξαγοράσει το 60% των παραχωρήσεων που έχει η Energean Oil and Gas στα Ιωάννινα και τη Δ.Ελλάδα, έχει ήδη νοικιάσει γραφεία.
Ας σημειωθεί ότι στην αίτηση για τον διαγωνισμό για το Ιόνιο που κατέθεσε η Energean δεν συμμετέχει η Repsol, δεν αποκλείεται όμως σε μεταγενέστερη φάση οι Ισπανοί να δώσουν πιο ενεργά το παρών.
Ωστόσο τη δυσαρέσκεια αρκετών εταιριών έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η ΕΔΕΥ (διαχειριστική αρχή υδρογονανθράκων) ζητεί από τους ενδιαφερόμενους να αγοράσουν τα παλαιά πακέτα δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες που είχε κάνε η PGS, τόσο στο Ιόνιο όσο και στα νερά της Κρήτης. Πρόκειται για τις σεισμικές καταγραφές που είχαν γίνει πριν την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για τα 20 μπλοκ στο Ιόνιο και την Κρήτη, το 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος για τα σεισμικά δεδομένα ανά χιλιόμετρο ανέρχεται σε 500 δολάρια και συνολικά για το υπό παραχώρηση οικόπεδο του Ιονίου, η σχετική δαπάνη αναμένεται να φθάσει στο 1,5 εκατ. δολάρια.
Τέλος, πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Energean δήλωσαν πως η εταιρία δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό της Κρήτης, λόγω του πολύ υψηλού κόστους, εκτός και αν κάποιος τρίτος παίκτης ενδιαφερόταν να συνεργαστεί με την εταιρία στο συγκεκριμένο πρότζεκτ.
Όσον αφορά στο μπλοκ του Ιονίου, που θα προκηρυχθεί , η Energean φέρεται για τη χρηματοδότηση των ερευνών να στηρίζεται και στην πιστοληπτική γραμμή που έχει εξασφαλίσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Πρόκειται για τη συμφωνία για το δάνειο των 75 εκατ. ευρώ για τις έρευνες στον Πρίνο και τη Δυτική Ελλάδα, το οποίο αφενός δεν έχει εξαντληθεί και αφετέρου προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης δεύτερου δανείου ύψους 20 εκατ. ευρώ για έρευνες στις ίδιες περιοχές.