Mε τη λιγνιτικό σταθμό του Αγίου Δημητρίου να “μπαίνει” στο κάδρο της διαπραγμάτευσης ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση της λίστας με τις υπό πώληση μονάδες της ΔΕΗ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, που απέρριψαν τη πρώτη λίστα που είχε στείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας τον Ιούλιο, θα επιμείνουν τώρα για την πώληση πιο ανταγωνιστικών λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως ο ‘Αγιος Δημήτριος 5, ή ακόμα και όλος ο σταθμός ή η μονάδα της Μεγαλόπολης ΙV, ενδεχομένως μαζί με τη Μεγαλόπολη ΙΙΙ. Στο βάθος δε παραμένει πάντα η σκέψη για τη διάθεση και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Ο “Αγιος Δημήτριος 5” και η “Μεγαλόπολη ΙV” είναι δύο μονάδες με αρκετό χρόνο ζωής μπροστά τους, περίπου ακόμα 20 χρόνια για τον πρώτο και 15 χρόνια -ως το 2032- για τη δεύτερη, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μονάδες της πρώτης λίστας, οι περισσότερες εκ των οποίων απαιτούν πολύ δαπανηρές επενδύσεις σε περιβαλλοντικά έργα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν μετά το 2020-25.
Το μεγάλο ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων στις λιγνιτικές μονάδες είναι και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ στην προσπάθειά της να προσελκύσει αγοραστές για τα λιγνιτικά εργοστάσια, προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους της συμφωνίας με τους δανειστές.
Εξάλλου, οι νέοι αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί κανονισμοί που ενέκρινε πρόσφατα η ΕΕ για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα απαιτήσουν πρόσθετες επενδύσεις από το 2020 και μετά, καθιστώντας ακόμα πιο ακριβό για τον επενδυτή το πακέτο της ΔΕΗ.
Οι μονάδες του Αγίου Δημητρίου και της Μεγαλόπολης δεν περιλαμβάνονται στην αρχική λίστα και μάλιστα κατά καιρούς η ΔΕΗ έχει δαμηνύσει ότι ο “Αγιος Δημήτριος 5”, ισχύος 375 MW δεν μπορεί να πουληθεί αυτόνομα, λόγω του τρόπου τροφοδοσίας και λειτουργίας του συνόλου του θερμοηλεκτρικού σταθμού. “Αν έπρεπε να πουληθεί θα έπρεπε να βγει προς πώληση όλος ο σταθμός” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στέλεχος της Επιχείρησης.
Δεν αποκλείεται όμως οι Βρυξέλλες να ασκήσουν πίεση είτε για τη μονάδα μεμονωμένα, είτε για όλο τον σταθμό, βγάζοντας από τη λίστα άλλες πιο παλαιές και προβληματικές μονάδες. Στο στόχαστρο μπορεί να βρεθoύν και οι μονάδες 3 και IV της Μεγαλόπολης, συνολικής ισχύος 600 MW., καθώς το εργοστάσιο IV μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία ως το 2032. Η μονάδα 3 όμως θα πρέπει να αποσυρθεί το 2020, εκτός και αν αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά.
Οι διαπραγματεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του μήνα, προκειεμένου τον Οκτώβριο να διεξαχθεί το μάρκετ τεστ, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Δεν είναι λίγοι πάντως όσοι εκτιμούν ότι μόνες τους οι λιγντικές μονάδες δεν θα προσελκύσουν αγοραστές και ότι το προς πώληση χαρτοφυλάκιο θα χρειαστεί να συμπληρωθεί με υδροηλεκτρικούς σταθμούς για να επιτύχει το εγχείρημα.