Σε προχωρημένες συζητήσεις με αναπτυξιακές και εμπορικές τράπεζες για την άντληση κεφαλαίων που θα στηρίξουν μία σειρά επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ βρίσκεται η “ ΔΕΗ Ανανεώσιμες”, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ηλίας Μοναχολιός στο συνέδριο για τις Επενδυτικές Ευκαιρίες στη Ν.Α. Ευρώπη, που συνδιοργάνωσαν ΔΕΗ και ΙΕΝΕ, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας στοχεύει, όπως είπε, στην ολοκλήρωση μέχρι το 2019, 18 έργων συνολικής ισχύος 90,48 MW και συνολικού προϋπολογισμού 113 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μοναχολιός δήλωσε ότι η οικονομική υγεία της “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” την καθιστά "ικανότατη και ελκυστική για τραπεζικές χρηματοδοτήσεις” και υπενθύμισε το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την κινεζική εταιρεία SUMEC Group για επενδυτική σύμπραξη στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας, προσθέτοντας ότι μετά την πρόσφατη επέκταση του σκοπού και την αλλαγή του καταστατικού της, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισέρχεται σε νέους τομείς δράσης, όπως στη διαχείριση αποβλήτων, την επεξεργασία θαλάσσιων ή υφάλμυρων υδάτων για την εμπορία πόσιμου νερού ή νερού άρδευσης και την παροχή υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας.
Τα 2016 οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρίας ανήλθαν σε ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε 10 εκατ. ευρώ., όπως είπε και υπογράμμισε τις προοπτικές ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών και των αιολικών.
"Με 20 αιολικά πάρκα, 17 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και 28 μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος σχεδόν 160MW και με επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 500MW, έχουμε τοποθετηθεί δυναμικά στον ελληνικό χώρο των ΑΠΕ", δήλωσε, προσθέτοντας ότι η εταιρία δραστηριοποιείται σε όλες τις μορφές ΑΠΕ, αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμία και βιομάζα - βιοαέριο.
Στα άμεσα πλάνα είναι η ολοκλήρωση έργων μεσαίας ωριμότητας, στα οποία περιλαμβάνονται νέα αιολικά πάρκα, τα τέσσερα γεωθερμικά πεδία στη Λέσβο, Νίσυρο, Μήλο- Κίμωλο- Πολύαιγο και τα Μέθανα, τη μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στο χώρο του ΑΗΣ Αμυνταίου της ΔΕΗ, όπου η εταιρεία έχει ήδη άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 25 MW και θερμικής ενέργειας 45 MW. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης αδειών για μια μονάδα παραγωγής 200MW φωτοβολταϊκού πάρκου, συνολικού προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ, που μπορεί να κατασκευαστεί μέχρι το 2020., ενώ όπως είπε στους στόχους είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες έκδοσης αδειών παραγωγής για αιτήσεις αιολικής ισχύος, μεγαλύτερης των 3,5 GW που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ
Eξάλλου, ο διευθυντής της Sumec Clean Energy International, κ. Christopher Tan υπογράμμισε την επενδυτική "όρεξη" της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας (CDB) και τα μεγάλα κεφάλαια που μπορεί να διαθέσει για επενδύσεις και κάλεσε τους Έλληνες να την αξιοποιήσουν για τις ΑΠΕ. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Sumec Clean Energy International, διερευνά project στα Βαλκάνια και υπογράμμισε την ανάγκη η ενέργεια να γίνει πιο πράσινη.
Καφηρέας
Τέλος, ο επικεφαλής της Enel Green Power Hellas, για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Αφρική, Γιώργος Παπαδημητρίου εξέφρασε την "πίστη της εταιρείας στην ελληνική δικαιοσύνη" και την πεποίθηση του ότι η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που σταμάτησε με απόφαση του ΣτΕ, θα τροχιοδρομηθεί και πάλι στο άμεσο μέλλον.
Η επένδυση αφορά οκτώ αιολικά πάρκα στον Καφηρέα (Κάβο Ντόρο) της Νότιας Εύβοιας, συνολικής αδειοδοτημένης ισχύος 167 MW, που ξεκίνησε λίγο πριν τον Ιούλιο να κατασκευάζει η Enel Green Power Hellas, θυγατρική του ιταλικής Enel