Στην αναβίωση του ελληνο-ιταλικού αγωγού μεταφοράς αερίου IGI Poseidon αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, καθώς η συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας στον ενεργειακό τομέα ήταν από τα πρώτα θέματα της ατζέντας.
Κοινός στόχος και των δύο, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις, είναι η δημιουργία μίας ενιαίας ελληνο-ιταλικής αγοράς φυσικού αερίου, από την οποία θα διαμετακομίζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη αέριο από διάφορες πηγές προέλευσης το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, την Κύπρο, το Ισραήλ, ακόμα και σχιστολιθικό υγροποιημένο αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Για τους Ιταλούς το άμεσο ενδιαφέρον φάνηκε να εστιάζεται στη Snam, τον ιταλικό διαχειριστή αερίου, leader με μερίδιο 50% στην κοινοπραξία με την βελγική Fluxys, την ολλανδική Gasunie και την ισπανική Enagas που διεκδικεί την αγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Η Snam (όπως και η Fluxys και η Enagas) είναι μέτοχος στον αγωγό Τransadriatic Pipeline, TAP, έργο κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες, αφού θα μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαιτζάν από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα στην Ιταλία μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.
Στην ατζέντα του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, οποίος συνυπέγραψε με τον Ιταλό ομόλογό του κοινή διακήρυξη ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, ήταν πάντως, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές και η κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των Ιταλών για τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Το μάρκετ τεστ του Οκτωβρίου φαίνεται πως έχει αρχίσει να πιέζει την ηγεσία του υπουργείου, καθώς πέραν των Κινέζων και ενδεχομένως Πολωνών και Τσέχων δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον. Σε περίπτωση δε που αποτύχει το τεστ του Οκτωβρίου τότε η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πουλήσει και υδροηλεκτρικές μονάδες .
Στο πεδίο των αγωγών συζητήθηκαν ο εξελίξεις για τον TAP, τον EastMed για τη μεταφορά του αερίου της ανατολικής Μεσογείου στην Ελλάδα και την Ιταλία, τον ελληνο-βουλγαρικό IGB, καθώς η προοπτική μιας νέας όδευσης ρωσικού φυσικού αερίου, σε συνάρτηση με την πιθανή κατασκευή του Nord Stream II, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας.
Η αναφορά στον ρωσο-γερμανικό αγωγό Nord Stream II δεν είναι καθόλου τυχαία δεδομένου ότι η Ρώμη έχει πολλές φορές δείξει την ενόχλησή της προς τις Βρυξέλλες, καθώς θεωρεί ότι η ΕΕ “κλείνει το μάτι” προς τη Γερμανία, ενώ αντίθετα βάζει στον πάγο τα πρότζεκτ που αφορούν στην μεταφορά φυσικού αερίου από τον νότο.
Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού χθες : «Πρέπει να αδράξουμε, την ευκαιρία και να καταστήσουμε σαφές ότι το κλίμα αλλάζει. Δεν μπορεί να υπάρξουν ανισότητες και δύο ταχύτητες ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. Και η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία είναι μείζονος σημασίας για να εγγυηθούμε την αυτονομία, την ενεργειακή αυτονομία στις χώρες μας».
Aς σημειωθεί ότι ο αγωγός IGI Poseidon, στον οποίο αναφέρθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός, έχει επανέλθει στο προσκήνιο μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν η Gazprom, η Edison και η ΔΕΠΑ για τη διερεύνηση της προοπτικής μεταφοράς του ρωσικού αερίου που θα έρχεται από τον “Nότιο Διάδρομο”, μέσω του Turkish Stream. Η Edison και η ΔΕΠΑ είναι οι μέτοχοι 50-50 του IGI Poseidon.
Tόσο ο αγωγός Nord Stream II όσο και ο Turkish Stream εντάσσονται στο σχέδιο της Μόσχας για την παράκαμψη της Ουκρανίας όσον αφορά στην μεταφορά του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, ένα πρότζεκτ στο οποίο αντιτίθενται η Ουάσινκτον, οι Βρυξέλλες και αρκετές χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα οι ανατολικοευρωπαΪκές, οι οποίες θίγονται άμεσα από την αλλαγή της υφιστάμενης όδευσης.