Σημαντικά ευρήματα αποκαλύπτει η έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ για τη χειραγώγηση της Οριακής Τιμής Συστήματας (ΟΤΣ) στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού μέσω των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων έχει επανέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Κατά τους ίδιους κύκλους μάλιστα, στις επαφές που υπήρξαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τις Βρυξέλλες, αλλά και στην τελευταία συνάντηση, οι κοινοτικοί συνομιλητές έθεσαν το θέμα στην ελληνική πλευρά.
Η έρευνα της D G Com ξεκίνησε με έφοδο στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από καταγγελίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά. Βασική αποστολή του πολυμελούς κλιμακίου της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ ήταν να συλλέξει στοιχεία για το πώς διαμορφώνεται η τιμή του ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά και πώς επηρεάζεται η τιμή αυτή από τις υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Με τα στελέχη της Κομισιόν έχει συνεργαστεί και η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς και άλλες αρχές και έχουν ανταλλαγεί πληροφορίες και στοιχεία.
‘Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές έχουν διαπιστωθεί αρκετές παρατυπίες και παραβιάσεις ενώ στο μικροσκόπιο τέθηκαν οι “ύποπτες” διακυμάνσεις της ΟΤΣ, και κυρίως η διατήρησή της σε χαμηλά επίπεδα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όταν οι συνθήκες δεν συνηγορούσαν για τέτοια συμπεριφορά της οριακής τιμής.
Το πόρισμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, θεωρείται όμως σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλογίσει ευθύνες στη ΔΕΗ, που δεν αποκλείεται να μεταφραστούν σε τεράστιο πρόστιμο (μπορεί να φθάσει ως και το 10% του ετήσιου τζίρου της) ή σε υποχρέωση πώλησης μονάδων.
Το θέμα αν και επίσημα δεν έχει συνδυαστεί με τις συνομιλίες για την κατάρτιση της λίστας με τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, εν τούτοις αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης στις διαπραγματεύσεις.
‘Αλλωστε η πλευρά των δανειστών ποτέ δεν εγκατέλειψε την ιδέα για την πώληση ενός ολοκληρωμένου “πακέτου” λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, παρότι στην αναθεώρηση του μνημονίου τον Ιούνιο, δεν συμπεριελήφθη η υποχρέωση για την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων- εξέλιξη που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο.
Πολλοί τότε είχαν υποστηρίξει ότι η παράλειψη των υδροηλεκτρικών τον Ιούνιο δεν αποτελούσε παρά μία χρονική μετατόπιση για την ….επόμενη αξιολόγηση, προεξοφλώντας την αποτυχία του μάρκετ τεστ του Οκτωβίου για την πώληση λιγνιτικών και μόνον μονάδων.
Παρά τις πληροφορίες που κυκλοφορούν περί κινεζικού, ινδικού, ιαπωνικού κλπ αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες που προτείνει να πουλήσει η ΔΕΗ, οι ενεργειακοί όμιλοι του πυρήνα της ΕΕ αλλά και ελληνικές εταιρίες του κλάδου πιέζουν προς την κατεύθυνση του ολοκληρωμένου πακέτου, λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, πίεση που δύσκολα θα αγνοήσουν οι Βρυξέλλες.