Oι θεσμοί και αρκετοί από τους εγχώριους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να θέλουν μία δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας - μαμούθ, 718 MWH/h, όμως ο Λειτουργός της Αγοράς εμμένει στην θέση ότι πρέπει να γίνουν δύο δημοπρασίες, με διαφορά περίπου ενός μηνός η μία από την άλλη, με πρώτο, στις 18 Οκτωβρίου το πακέτο των 475 MWh/h και δεύτερο, στις 15 Νοεμβρίου, ένα μικρότερο πακέτο των 243 MWh/h
Aυτό τουλάχιστον προτείνει ο ΛΑΓΗΕ στην εισήγηση για την “Αναπροσαρμογή της ετήσιας ποσότητας προθεσμιακών προϊόντων προς δημοπράτηση για το 2017”, που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ. Η διαβούλευση θα διαρκέσει ως την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου. Την τελική απόφαση πάντως για τον τρόπο δημοπράτησης των 718 MWh/h την κρατά η ΡΑΕ, η οποία δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει το πνεύμα του ΛΑΓΗΕ.
Αρχικά, στην τέταρτη δημοπρασία της φετινής χρονιάς που είχε προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου προβλεπόταν να διατεθούν 246 MWh/h. Oμως η αναθεώρηση του μνημονίου τον Ιούνιο και η συμφωνία με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση έφερε επαύξηση της ποσότητας κατά 229 MWh/h. H συμφωνία όμως προέβλεπε και κάτι άλλο: Ο,τι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η ΔΕΗ δεν πιάνει τους στόχους για τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά λιανικής τότε θα υπάρξει νέα αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ, που είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση του ανοίγματος της αγοράς, διαπίστωσε τον Ιούνιο απόκλιση περίπου 4,5% όσον αφορά τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να πρέπει να δημοπρατηθούν επιπλέον 243 MWjh/h, ανεβάζοντας το σύνολο της προς διάθεση ποσότητας σε 718 MWh/h.
Πρόκειται για ποσότητα που ξεπερνά το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που δημοπρατήθηκε στα τρία προηγούμενα ΝΟΜΕ της φετινής χρονιάς, των 435 MWh/h κατανεμημένων σε “πακέτα” των 145 MWh/h κάθε φορά, τα οποία διατέθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 2017, στις 26 Απριλίου και στις 12 Ιουλίου.
Η μεγαλύτερη δημοπρασία που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής ήταν η πρώτη που έγινε, στις 25 Οκτωβρίου 2016 για ποσότητα 460 MWh/h.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάστηκαν τρία βασικά σενάρια για τη διάθεση των 718 MWh/h: Το πρώτο αφορά στο “σπάσιμο” της δημοπρασίας σε δύο πακέτα και δύο ημερομηνίες διεξαγωγής, - όπως προβλέπει η εισήγηση του ΛΑΓΗΕ-, το δεύτερο στη διάθεση όλης της ποσότητας την ίδια ημέρα στις 18 Οκτωβρίου αλλά σε δύο πακέτα και το τρίτο για μία εφάπαξ δημοπρασία με το σύνολο της ποσότητας, πρόταση με την οποία συντάσσονται αρκετοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και οι θεσμοί.
Ανεξάρτητα πάντως από τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνει τελικώς η δημοπρασία, το σημαντικότερο είναι αν και πώς θα βοηθήσει στο άνοιγμα της αγοράς. Μετά από περίπου ένα χρόνο εφαρμογής του μέτρου η εμπειρία δείχνει ότι ο τελικός καταναλωτής στη λιανική- το νοικοκυριό- ελάχιστα ωφελήθηκε, ενώ η διείσδυση των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρισμού στη Χαμηλή Τάση παρέμεινε περιορισμένη.
Το μερίδιο της ΔΕΗ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΛΑΓΗΕ, παρέμεινε στάσιμο στα 85,5% της αγοράς, ενώ η μνημονιακή δέσμευση είναι στο τέλος του χρόνου να διαμορφωθεί στο 75,24%, στόχος ανέφικτος με τα σημερινά δεδομένα.