Κι ενώ είναι να αναρωτιέται κανείς από το 2010 που έπεσε στην οικονομία και την αγορά η πληροφορία ότι ο εμίρης του Κατάρ Αλ Θανί σκοπεύει να ρίξει τα εκατομμύριά του στην ασθμαίνουσα Ελληνική οικονομία, εκπρόσωποί του έβγαλαν σήμερα ανακοίνωση που λένε ότι δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα! Αλήθεια, τι έχει επενδύσει ο κ. Αλ Θανί τον οποία μας τον είχε μοστράρει ο ΓΑΠ με δεξιώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο; Προφανώς ούτε ένα ευρώ, εκτός από τα συνολάκια που αγόρασε η όμορφη σύζυγός του από τις μπουτίκ του Κολωνακίου. Σε μία εντελώς ανορθόγραφή ανακοίνωση που απευθύνεται σε Έλληνες αναγνώστες, προφανώς όχι αγράμματους βεδουίνους της ερήμου, όπως στη χώρα του, ο κ. Αλ Θανί, τον οποίο τα άλλα εμιράτα του Κόλπου έχουν στην μπούκα, μας αποχαιρετά:
«Το 2010 δόθηκε προτεραιότητα από το Κράτος του Κατάρ στις επενδύσεις στην Ελλάδα, για το λόγο αυτό και η Al Rayyan, ως όχημα επενδυτικό, έχει συσταθεί στην Ελλάδα και όχι σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα . Η ανάπτυξη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από εδώ και να εξαπλωθεί περαιτέρω στην Ευρώπη. Αυτό για τους γνωστούς λόγους σε όλους μας.. δεν ευδοκιμεί και συνεχώς σκοντάφτει σε εμπόδια.
Το Κράτος του Κατάρ όπως και κάθε κράτος κατά καιρούς συμβαίνει να αντιμετωπίζει κάποια πολιτικά ζητήματα , αλλά στην περίπτωση των Επενδύσεων δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες , πόσο μάλλον δυσφήμιση, παρά μόνο στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις του Κράτους του Κατάρ τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε Ευρωπαϊκό απασχολούν επαγγελματικά χιλιάδες κόσμο. Μερικοί , δεν επιθυμούν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα γενικότερα .
Αλλά και ειδικότερα, μιλώντας για τη Ζάκυνθο διάφοροι παράγοντες δήλωναν σε αρκετές περιστάσεις ότι δεν θέλουν επενδυτές, επιθυμούν να αναπτύξουν οι ίδιοι την περιοχή... Ειδικότερα στη συνέντευξη τύπου στις 13-2-17, μετά την ακροαματική διαδικασία στη Ζάκυνθο, με δήλωσή του ο Κ. Δ. Γκούσκος, πρώην Βουλευτής, πολιτικός αλλά και δικηγόρος, πρότεινε να δημιουργήσουν έναν κοινό φορέα μεταξύ της Εκκλησίας και της περιφέρειας για να μπει μπροστά μία νόμιμη και υψηλού επιπέδου επένδυση για την ανάπτυξη της περιοχής.
Δυστυχώς, κάθε καλοκαίρι καίγονται χιλιάδες στρέμματα σε πολλά μέρη της Ελλάδος, ακόμα και αυτό το καλοκαίρι σε Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Ηλεία και Κεφαλονιά εκδηλώθηκαν πυρκαγιές .
Ο Κ. Γκούσκος, πάλι, μετά τις πυρκαγιές, που σημάδεψαν το νησί της Ζακύνθου στοχοποίησε με τις δηλώσεις του τον Εξοχότατο Εμίρη του Κατάρ για τις φωτιές. Και αυτό διότι αντί να γίνουν έρευνες για τις αιτίες των πυρκαγιών, αρπάζουν την ευκαιρία ενός δυσάρεστου γεγονότος για να χτίσουν την ιστορία που εξυπηρετεί του σκοπούς τους . Παρατηρώντας την Ελληνική πραγματικότητα , και δη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, το πρόβλημα δεν περιορίζετε μόνο στις επενδύσεις του Κατάρ , αλλά σε όλους του επενδυτικούς κλάδους και με άλλους επενδυτές, ξένους και μη.
Μπορεί να θεωρηθεί λοιπόν εμμέσως πλην σαφώς ότι η στάση της Ελλάδος προς τους επενδυτές είναι αρνητική. Ο πρωταρχικό σκοπός της εταιρίας Al Rayyan στην Ελλάδα είναι να γίνουν πραγματικές επενδύσεις - ανάπτυξη και όχι εκμετάλλευση. Ο σκοπός αυτός πάντως δεν φαίνετε υλοποιήσιμος μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι το Κατάρ ήρθε στην Ελλάδα μετά από πολιτικές συμφωνίες. Σε όλη αυτή την πορεία, γεμάτη αντιξοότητες και δυσχέρειες δοθήκαν ευκαιρίες, ακούστηκαν λόγια, παρηγορητικά, για αλλαγή του επενδυτικού τοπίου, από πολιτικούς και μη αλλά μετά από τόσα χρόνια δεν υπήρξε βελτίωση, ούτε η υπάρχει πλέον ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι.
Παρόλα αυτά η εταιρία θα συνεχίσει να πληρώνει τους φόρους της , τον ΕΝΦΙΑ και τις υποχρεώσεις της στο Ελληνικό Κράτος , δίχως όμως να υλοποιηθούν τα πρωταρχικά της σχέδια για ανάπτυξη. Θεωρητικά το Κατάρ έχει ήδη αποχωρήσει , γίνετε μία απλή συντήρηση και αποπεράτωση των ανοιχτών ζητημάτων. Πλέον έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, όπως και οι υπόλοιποι επενδυτές, αυτό φαίνεται άλλωστε, αν επένδυαν θα ήταν πολύ διαφορετικό το τοπίο. Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν , με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις. Η λογική πορεία για τις επενδύσεις θα ήταν τα τελευταία χρόνια να γίνονται συναντήσεις με μηχανικούς και κατασκευαστές .. η κατάληξη είναι να γίνονται συναντήσεις μόνο με νομικούς συμβούλους και δικηγορικές εταιρείες...».
Σημειωτέον ότι το Κατάρ διατηρεί το 4% της Alpha Bank, το οποίο είχε αγοράσει το 2008. Το fund δε, είναι τόσο... "διορατικό" που το 2008 ήταν η πρώτη χρονιά με ύφεση στην Ελλάδα, αγόρασε τη συμμετοχή του στην τράπεζα προς 18 ευρώ ανά μετοχή και στη συνέχεια ήρθε ο Αρμαγεδώνας...