Στήριγμα στον Πιερ Μοσκοβισί για να βρεθεί μία διέξοδος στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι δανειστές για τη πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ αναζήτησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε ένα “ραντεβού”, που όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, κλείστηκε την περασμένη Παρασκευή στα Χανιά κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κ. Σταθάκης με τον Επιτροπο Ενέργειας και Κοματικής Αλλαγής Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.
Παρότι το χαρτοφυλάκιο του κ. Μοσκοβισί δεν περιλαμβάνει την Ενέργεια, εν τούτοις η συνάντηση κρίθηκε απαραίτητη καθώς ο Γάλλος Επίτροπος παρακολουθεί στενά, από πλευράς Κομισιόν, όλη τη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση και τα ενεργειακά, ιδίως όσον αφορά τη λίστα με τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ, μοιάζουν να “έχουν κολλήσει”. Οι συζητήσεις, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για το θέμα δεν απέδωσαν καρπούς, με τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ να επιμένουν σε μία πολύ πιο “πλούσια” λίστα με μονάδες προς πώληση σε σχέση με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.
Εκπρόσωπος της Ε.Ε, αναφερόμενος στη συνάντηση Μοσκοβισί - Σταθάκη δήλωσε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τον τομέα την ενέργειας. Χαρακτήρισε “εποικοδομητική” τη χθεσινή, προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ανδρών και τόνισε ότι οι δεσμεύσεις στον τομέα της ενέργειας έχουν σχεδιαστεί για να καταστήσουν τον εν λόγω τομέα «πιο ανταγωνιστικό, αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις».
Ακόμα πιο λιτή ήταν η ανακοίνωση του κ. Σταθάκη για το ταξίδι- αστραπή στις Βρυξέλλες, στην οποία ανέφερε ότι “στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί συζήτησαν θέματα της τρίτης αξιολόγησης”.
Αποτελεί κοινό μυστικό ωστόσο ότι οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν ικανοποιητική και ελκυστική για τους επενδυτές την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την πώληση μόνον των παλαιών λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου, μαζί με τη Μελίτη Ι και την άδεια για την κατασκευή της Μελίτη ΙΙ. Στο τραπέζι έχουν ήδη θέσει την πώληση μονάδων από τα συγκροτήματα του `Αγίου Δημητρίου και της Μεγαλόπολης αλλά και υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ. Οι περισσότερες από τις ενεργειακές εταιρίες που εδρεύουν σε χώρες του πυρήνα της ΕΕ - αλλά και εγχώριοι όμιλοι- έχουν διαμηνύσει ότι θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν αν το προς πώληση πακέτο περιείχε και υδροηλεκτρικές μονάδες.