Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμα οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το “νέο ΕΤΜΕΑΡ”, δηλαδή τη χρέωση που θα προκύψει με βάση το σχέδιο προσαρμογής στις “Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ για τους τομείς περιβάλλοντος και ενέργειας 2014-2020”, το οποίο αναμένεται να φέρει σημαντική μείωση της σχετικής επιβάρυνσης για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας.
Η βασική αρχή που διέπει, τη σχετική ευρωπαική ρύθμιση είναι ότι η χρέωση στις βιομηχανίες δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% της μεσοσταθμικής τιμής του ΕΤΜΕΑΡ, που σήμερα στη χώρα μας υπολογίζεται σε 20 ευρώ/MWh.
Eιδικά για τις βιομηχανίες με δείκτη έντασης ενέργειας άνω του 20%, όπως είναι το αλουμίνιο, ο χάλυβας, οι χαρτοβιομηχανίες, τα τσιμέντα, οι υαλουργίες κλπ, η ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στα κράτη- μέλη, τα οποία επιθυμούν να ενισχύσουν αυτόν τον τομέα της παραγωγής να θέσουν ως πλαφόν το 4% της Ακαθάριστης Προστιθμένης Αξίας, υπολογιζόμενης ως η αναλογία της δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα προς τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙTDA) συν το κόστος προσωπικού.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού, τον οποίο έχει υιοθετήσει η ελληνική πλευρά στις προτάσεις που έχει υποβάλει στην ΕΕ, αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή του γερμανικού μοντέλου, το οποίο ήδη ακολουθούν άλλες χώρες. Η εφαρμογή του θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το κόστος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος υπέρ ΑΠΕ) για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες από 2,51 ευρώ/MWh που είναι σήμερα σε 0,4 ευρώ/ MWh.
To ίδιο δεν συμβαίνει πάντως με άλλους κλάδους της μεταποίησης που δεν μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των βιομηχανιών έντασης ενέργειας με δείκτη άνω του 20% και οι οποίες με το νέο σύστημα το πιθανότερο είναι ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με ότι πληρώνουν σήμερα.
Πάντως το ισχύον ΕΤΜΕΑΡ για τις βιομηχανίες, σχεδιασμένο στο πρότυπο του αυστριακού μοντέλου, υποχρεωτικά βαίνει προς κατάργηση, καθώς δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές επιταγές, ενώ εκκρεμούν και καταγγελίες εναντίον του.
Αγνωστο παραμένει ωστόσο πότε θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για το θέμα, διαβουλεύσεις που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2016 όταν υποβλήθηκε το ελληνικό σχέδιο.
Η ΡΑΕ πάντως, στη χθεσινή της ανακοίνωση για το ΕΤΜΕΑΡ, αναφέρεται στις εν εξελίξει διαβούλευσεις με την ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε μελλοντική αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ θα συνεκτιμήσει τα αποτελέσματά τους.
Ως γνωστόν η ΡΑΕ έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ, αφοού το σωρευτικό λογιστικό χρέος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ βαίνει μειούμενο και εξαλείφεται τον Δεκέμβριο 2017