Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνουν οι μεγάλες βιομηχανίες στη Διαβούλευση για την πρώτη αναθεώρηση του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου και του Κανονισμού Τιμολόγησης, καθώς δεν φαίνεται να έχουν συμπεριληφθεί βασικά αιτήματα της ΕΒΙΚΕΝ, του φορέα που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, τουλάχιστον για τις συμβάσεις τροφοδοσίας που θα κάνει η ΔΕΔΑ, η εταιρία διανομής της ΔΕΠΑ για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι νέες προτάσεις κατατείνουν στο να δεσμεύουν μία επιχείρηση για χρήση της μέγιστας δυναμικότητας του δικτύου για όλο το χρόνο, αν για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, πχ τέσσερις μήνες, χρειαστεί να αυξήσει το δυναμικό της, λόγω εποχικής ζήτησης. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην Αττική και τη Θεσσαλία οι εταιρίες διαχείρισης δικτύου προσφέρουν ήδη την ευελιξία αυτή στους πελάτες τους, δίνοντας τους τη δυνατότητα να μην χρεώνονται την αυξημένη δυναμικότητα για όλο το έτος, όταν δεν την χρειάζονται :
Συγκεκριμένα, στο κείμενό της η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει, ότι στις προτεινόμενες διατάξεις :
1. Δεν διευκρινίζεται εάν μία συγκεκριμένη βιομηχανία μπορεί να θέσει σε λειτουργία εφεδρική γραμμή για ένα χρονικό διάστημα μέσα στο έτος χωρίς να χρεωθεί με την αυξημένη Ωριαία δυναμικότητα για όλο το έτος, παρά τα όσα προβλέπονται στον Κανονισμό Τιμολόγησης(άρθρο 17 4Γ )
2. Η εφαρμογή του ελαχίστου ορίου της Ωριαίας Δυναμικότητας στο 80% της μεγίστης Ωριαίας Δυναμικότητας απαιτεί την συναίνεση του Διαχειριστή, όταν είναι ολοφάνερο ότι συγκεκριμένος Διαχειριστής δεν αποδέχεται εδώ και ένα χρόνο ούτε τις διευκρινίσεις που του δίνει η ΡΑΕ στο θέμα της εξαίρεσης των 3 μεγίστων ωριαίων δυναμικοτήτων.
3. Δεν αντιμετωπίζει το θέμα της τιμολόγησης μιας ενιαίας εγκατάστασης που τροφοδοτείται μέσω 2 γραμμών ως 2 ξέχωρων γραμμών, γεγονός που προκαλεί διακριτική μεταχείριση μεταξύ των τελικών πελατών.