Yπέρ της λήψης μέτρων στήριξης από την ΕΕ για την αγορά ηλεκτρισμού των χωρών-μελών με χαμηλό ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, τάσσεται η Ένωση των Ευρωπαίων Ηλεκτροπαραγωγών EURELECTRIC στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαβούλευσης για την αναθεώρηση, επί το αυστηρότερο, του ευρωπαϊκού μηχανισμού εμπορίας ρύπων (ΕΤS).
Στο πλαίσιο αυτό, η EURELECTRIC ζητεί να υπάρξει ειδική μέριμνα για την ηλεκτροπαραγωγή των χωρών με χαμηλό ΑΕΠ ώστε να αποτραπεί η υπερβολική επιβάρυνση του κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού από άνθρακα (λιγνίτη για την περίπτωση της ΔΕΗ) και ταυτόχρονα στηρίζει την υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων για το Κλίμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για τις χώρες με προβλήματα προτείνει την αναλογική αύξηση της απόκλισης του άρθρου 10c μεταξύ 40% και 80% και την αύξηση του Ταμείου Εκσυγχρονισμού μεταξύ 2% και 4%.
Ας σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζουν τα αρμόδια όργανα, που συμμετέχουν στον τριμερή διάλογο- Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο, για την αναθεώρηση του ETS που αφορά μεν στην περίοδο 2020-2030, αλλά πρακτικά θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2019, χρονιά που ξεκινά η νέα φάση της απόσυρσης δικαιωμάτων ρύπων από την αγορά. Η απόσυρση, που θα συνεχιστεί επιταχυνόμενη τα επόμενα χρόνια, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής διοιξειδίου του άνθρακα στο Χρηματιστήριο Ρύπων και στην αντίστοιχη επιβάρυνση των εταιριών, ηλεκτροπαραγωγικών και ρυπογόνων βιομηχανιών που είναι υποχρεωμένες να τα αγοράζουν.
Στην προηγούμενη φάση των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση του ETS, η ελληνική πλευρά με πρωτοβουλία της ΔΕΗ και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών Μαρίας Σπυράκη και Νίκου Ανδρουλάκη πέτυχε να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις χώρες που θα λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα ρύπων και θα συμμετέχουν στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού το οποίο θα χρηματοδοτείται από το 2% του συνόλου των δικαιωμάτων CO2 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το νέο Ταμείο θα χρηματοδοτεί τη “μετάβαση ” της οικονομίας των περιοχών που είναι εξαρτημένες από τον άνθρακα, σε νέες βιώσιμες, οικονομικές δραστηριότητες, στηρίζοντας παράλληλα τους εργαζόμενους στη βιομηχανία άνθρακα.