Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να βρεθεί ο τομέας της Ενέργειας, με κορυφαίο το ζήτημα των ερευνών για υδρογονάθρακες νότια της Κρήτης, τις ενεργειακές υποδομές, καθώς και τις εισαγωγές σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί εκφράζουν κάποια δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την έρευνα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, πρότζεκτ το οποίο έχει κινηθεί μετά από πρωτοβουλία της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν η ExxonMobil, η Total και τα ΕΛΠΕ. Κατά τις ίδιες πηγές, η προκήρυξη του διαγωνισμού ακόμα δεν έχει σταλεί στην ΕΕ για μετάφραση και δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, όπως είναι απαραίτητο για την έναρξη του διαγωνισμού.
Ας σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης, ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει στις ΗΠΑ με τον κ. Τσίπρα τελικώς δεν μετέβη, μετά την ακύρωση της συμμετοχής της ομάδας των Ελλήνων επιχειρηματιών που θα συνόδευαν τον πρωθυπουργό.
Εντονο είναι το αμερικανικό ενδιαφέρον και για τις ενεργειακές υποδομές και ειδικά για τις διεθνείς διασυνδέσεις μεταφοράς φυσικού αερίου, με πρώτο την υλοποίηση του λεγόμενου “Κάθετου Αξονα”, των διασυνδετήριων αγωγών Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB), Βουλγαρίας - Ρουμανίας κλπ, ο οποίος θα ενισχυθεί από το πλωτό τερματικό υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Ας σημειωθεί ότι ήδη συζητείται η συμμετοχή μίας αμερικανικής εταιρίας στο πενταμελές μετοχικό σχήμα του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ενώ έχουν γίνει επαφές για τον εφοδιασμό του με αμερικανικό shale gas.
O “Kάθετος ‘Αξονας” μεταφοράς αερίου έχει επιπρόσθετο γεωπολιτικό ενδιαφέρον για την Ουάσιγνκτον, αφού θα είναι ένας από τους “δρόμους”, που δημιουργείται με τη στήριξη της ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης των ανατολικών Βαλκανίων από το ρωσικό αέριο.
Ο υπό κατασκευή αγωγός Transadriatic Pipeline, ΤΑΡ, μαζί με τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό και το πλωτό τερματικό της Αλεξανδρούπολης είναι έργα που θα δώσουν για πρώτη φορά στη Βουλγαρία πρόσβαση σε αέριο μη ρωσικής προέλευσης.
Παράλληλα τον τελευταίο καιρό, τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η ΔΕΠΑ γίνονται αποδέκτες προσφορών από traders για την αγορά αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου και δεν αποκλείεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να συμφωνηθούν οι προμήθειες αμερικανικού shale, του οποίου οι τιμές είναι αρκετά ανταγωνιστικές. Τα ΕΛΠΕ ήδη συζητούν με την ολλανδική εταιρία trader Trafigura για την προμήθεια αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΠΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εισαγωγή ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου για την περίοδο 2018-2020, στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο αμερικανικές εταιρείες, η Tellurian Energy και η Cheniere, βρίσκονται σε συζητήσεις με τη ΔΕΠΑ για το θέμα αυτό
Η Cheniere είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αμερικανικού shale gas και στο παρελθόν είχε δείξει ενδιαφέρον για τη χρήση του τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης όπως και της Ρεβυθούσας. H δεύτερη εταιρεία είναι η Tellurian Energy, δημιούργημα του πρώην στελέχους της Cheniere κ. Charif Souki. Και οι δύο εταιρίες φέρονται να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τόσο για συμμετοχή στον διαγωνισμό που θα προκηρύξει η ΔΕΠΑ όσο και για το FSRU της Αλεξανδρούπολης.
Αλλά και οι ΑΠΕ… όπως και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ - σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις τόσο του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη όσο και του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη φαίνεται να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Glide Path που δραστηριοποιείται στον τομέα της Ενέργειας και ιδιαίτερα της καθαρής ενέργειας, Kevin Johnson, δήλωσε εξαιρετικά ενθαρρυμένος από την «προσήλωση» και τη «μεγάλη σοβαρότητα» που διαπίστωσε να επιδεικνύει ο Έλληνας πρωθυπουργός για την ανάπτυξη των τομέων της καθαρής ενέργειας, της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αποτελέσει ηγετική δύναμη στις ΑΠΕ, στο φυσικό αέριο, στην περιοχή της Ευρωζώνης», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι παρακολουθεί την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία, σχολιάζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής ως προς το πού βρισκόταν η ελληνική οικονομία, πού βρίσκεται τώρα και πού εκτιμά ότι θα βρίσκεται.