Σιωπηρή παράταση στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που έχει υπογράψει με τις μεγάλες βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση εξετάζει να δώσει η ΔΕΗ, καθώς, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, αδυνατεί να προσδιορίσει σημαντικές παραμέτρους που διαμορφώνουν το κόστος της, προκειμένου να διαπραγματευτεί τις νέες σ συμβάσεις….
Ας σημειωθεί ότι σχεδόν όλες διετείς οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί με τις βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση λήγουν στο τέλος Δεκεμβρίου και παρότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν στείλει επιστολές για να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγμάτευσης για την ανανέωση των συμβάσεων , η ΔΕΗ προτιμά να μην απαντά, τηρώντας στάση αναμονής.
Μία από τις βασικές παραμέτρους- που παραμένει άγνωστη αλλά μπορεί να φέρει σημαντικές ανατροπές- είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων και το “περίφημο” μάρκετ τεστ, που πρέπει να γίνει εντός του Οκτωβρίου.
Οσο παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα και η ΔΕΗ δεν γνωρίζει ποιες μονάδες θα πουλήσει και πότε, τόσο πιο δύσκολο είναι για την εταιρία να συνάψει νέες συμβάσεις με μεγάλους πελάτες, καθώς βασική παράμετρος του κόστους της αποτελεί το μείγμα καυσίμων που χρησιμοποιεί.
Αλλος απρόβλεπτος παράγων είναι η χρέωση προμήθειας, το ποσό που πληρώνουν για τις ΑΠΕ οι προμηθευτές ηλεκτρισμού , το οποίο επίσης σήμερα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.
Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι ο μεγάλος ανταγωνισμός της ΔΕΗ με τους ιδιώτες προμηθευτές για τους πελάτες που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση έχει φέρει σχεδόν στα ίσα, κοντά στο επίπεδο των 50 ευρώ/MWh, τις τιμές προμήθειας για τους “καλούς” πελάτες της Μέσης Τάσης με αυτούς της Υψηλής Τάσης, οι οποίοι κατά παράδοση έχουν τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των μεγάλων καταναλώσεων.
Εξάλλου η ΔΕΗ έχει ζητήσει τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας όσο και από τους θεσμούς οι πελάτες στην Υψηλή Τάση να μην συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του μεριδίου της στη λιανική αγορά, εφόσον μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλος προμηθευτής ικανός να δώσει ανταγωνιστικές τιμές στις μεγάλες, ενεργοβόρες βιομηχανίες. Το μερίδιο στη λιανική είναι κρίσιμο, στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης της ΔΕΗ να το μειώσει σημαντικά.
Η δυνατότητα της ΔΕΗ να προσφέρει τα τιμολόγια αυτά στη βιομηχανία στηρίζεται στη λιγνιτική παραγωγή ( και ως ένα βαθμό στα υδροηλεκτρικά). Με τις αλλαγές που επιφέρουν οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και πολύ περισσότερο η σχεδιαζόμενη πώληση λιγνιτικών μονάδων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ΔΕΗ θα μπορέσει να συνεχίσει να παράσχει την υπηρεσία αυτή, στα ίδια ανταγωνιστικά επίπεδα.