Στο τέλος του χρόνου αναμένεται το αρμόδιο σουηδικό δικαστήριο να εκδικάσει την αγωγή που έχει καταθέσει η ΔΕΠΑ κατά της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, η οποία είχε επιβάλει στη ΔΕΠΑ την πληρωμή ενός προστίμου-μαμούθ, της τάξης των 160 εκατ. ευρώ, υπέρ της κρατικής τουρκικής εταιρία αερίου Botas.
H διένεξη της ΔΕΠΑ με τη Botas για τις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου είναι μία διαμάχη που κρατά χρόνια ξεσπά κάθε φορά που η μία από τις δύο εταιρίες ζητεί αναθεώρηση της τιμής του αερίου και δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα αφού οι προσφυγές στη Διεθνή Διαιτησία είναι υποθέσεις που διαρκούν από 2-3 χρόνια και κάποιες φορές πολύ περισσότερο
Η διαταραγμένη σχέση ΔΕΠΑ- Βotas ξεκινά το 2008 όταν η τουρκική εταιρία προσφεύγει στη Διεθνή Διαιτησία ζητώντας την αναθεώρηση - πρακτικά την αύξηση-, της τιμής του αερίου στην οποία πουλά στην ελληνική εταιρία. Έχουν προηγηθεί, της προσφυγής, άκαρπες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών. Η απόφαση της Διαιτησίας επί τους αιτήματος της Botas εκδίδεται τον Απρίλιο του 2016 , δικαιώνει την τουρκική εταιρία και επιβάλει το γνωστό πρόστιμο. Η ΔΕΠΑ προσβάλλει με αγωγή την απόφαση ενώπιον των αρμόδιων σουηδικών δικαστηρίων και είναι η εκδίκαση αυτής της αγωγής που έχει προσδιοριστεί για το τέλος του 2017.
‘Όμως δεν είναι η μόνη υπόθεση που τρέχει. Τον Αύγουστο του 2016, η ΔΕΠΑ υπέβαλε στη Botas αίτημα αναθεώρησης για τη μείωση της τιμής προμήθειας του αερίου. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2017 η ΔΕΠΑ ενημέρωσε τη Botas ότι επιθυμεί να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις επί παλαιότερου αιτήματος αναθεώρησης της συμβατικής τιμής, το οποίο είχε υποβάλει στο παρελθόν η Botas, αντιστρέφοντάς το όμως, καθώς οι Τούρκοι ζητούσαν επί της ουσίας αύξηση της τιμής και η ΔΕΠΑ τη μείωσή της. Αμοιβαία αποδεκτή λύση φυσικά δεν βρέθηκε και τον Ιούνιο του 2017 η ΔΕΠΑ προσέφυγε στη Διεθνή Διαιτησία για την επίλυση της διένεξης των δύο εταιριών, όσον αφορά στο αίτημά της για μείωση της τιμής του αερίου.
Τα αιτήματα αναθεώρησης της τιμής του αερίου είναι μία πρακτική σχετικά συνήθης μεταξύ εταιριών που έχουν μεταξύ τους μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας αερίου. Οι συμβάσεις αυτές κατά κανόνα περιέχουν διατάξεις που προβλέπουν διαπραγματεύσεις ορισμένων μηνών μεταξύ των μερών για την αναθεώρηση της τιμής ή κάποιων άλλων όρων και ως έσχατη λύση την προσφυγή στη Διαιτησία, όποτε δεν βρίσκεται κοινά αποδεκτή λύση.
Στη περίπτωση ΔΕΠΑ- Botas κάθε αίτημα οδηγεί στη Διαιτησία.