Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών σχετικά με την απόφαση της ΡΑΕ να θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ), όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι αν δεν λυθεί γρήγορα το θέμα αυτό τότε είναι πιθανόν να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην επικείμενη δημοπρασία, της 25ης Οκτωβρίου.
Οι ενστάσεις τέθηκαν στη συνάντηση που είχαν χθες οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έδειξαν να κατανοούν τη σκοπιμότητα του μέτρου, όμως διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο μπορεί να γίνει αποδεκτό. Κατά τις ίδιες πηγές οι θεσμοί φάνηκαν να δέχονται την πρόταση της ΡΑΕ ένα μέρος του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) να χρηματοδοτηθεί από του κρατικό προϋπολογισμό με αντίστοιχη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ ενέκριναν και τις πρόσφατες αλλαγές στον κανονισμό τιμολόγησης του φυσικού αερίου.
Οσον αφορά στα ΝΟΜΕ, το πρόβλημα προέκυψε από την παρέμβαση της ΡΑΕ να θέσει όρους και προϋποθέσεις για την εξαγωγή ηλεκτρισμού, προερχόμενου από τις δημοπρασίες. Πιο συγκεκριμένα, μαπόφασή της, που δημοσιεύτηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η ΡΑΕ θέτει ως όρο για την επόμενη δημοπρασία να διασφαλίζεται ότι το τουλάχιστον το 30% της ποσότητας που θα αγοραστεί θα διατεθεί στην εσωτερική αγορά. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται από 30% σε 50% για τις δημοπρασίες που θα διεξαχθούν το πρώτο εξάμηνο του 2018 και σε 70% για τις δημοπρασίες το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και όσες γίνουν στη συνέχεια.
Ο βασικός λόγος που οδήγησε τη ΡΑΕ στην απόφαση αυτή είναι το γεγονός ότι, παρότι τα ΝΟΜΕ δημιουργήθηκαν για να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην εσωτερική αγορά και να αποκτήσουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές πρόσβαση στη φθηνότερη λιγνιτική και υδροηλεκτρική ηλεκτροπαραγωγή, τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι εξάγεται μεγάλο μέρος της ποσότητας ηλεκτρισμού που αποκτάται μέσω των δημοπρασιών, ενώ το μερίδιο της ΔΕΗ περιορίστηκε ελάχιστα.
Σύμφωνα με την απόφαση, το νέο σύστημα θα πρέπει να εφαρμοστεί στην επικείμενη δημοπρασία της 25ης Οκτωβρίου. Οπότε το όποιο θέμα δημιουργήθηκε με τις ενστάσεις των θεσμών θα πρέπει να διευθετηθεί ταχύτατα, προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η δημοπρασία.
Ας σημειωθεί ότι βάσει του νόμου για τα ΝΟΜΕ δεν επιτρέπεται νέα αναβολή της ημερομηνίας διεξαγωγής, αφού ήδη “η μία, ολιγοήμερη αναβολή” που προβλέπει ο νόμος, έχει δοθεί.
Αρχικώς, ως ημερομηνία διεξαγωγής της 4ης δημοπρασίας για το 2017 είχε οριστεί η 15η Οκτωβρίου.