Πραγματοποιείται σήμερα η μεγάλη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) για τη διάθεση 718 MWh/h, ενώ στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών έχουν ενταχθεί τα ΝΟΜΕ του 2018 και η λίστα με τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Ας σημειωθεί ότι χθες στο ξενοδοχείο Χίλτον ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε τη πρώτη συνάντηση με τους δανειστές με θέμα την αγορά φυσικού αερίου και επίκειται ακόμα μία συνάντηση μέσα στην εβδομάδα, με αντικείμενο την απελευθέρωση της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Η σημερινή δημοπρασία θεωρείται κρίσιμη για τις μετέπειτα εξελίξεις, καθώς θα δείξει αν η μεγάλη ποσότητα ηλεκτρισμού που δημοπρατείται θα μπορέσει να απορροφηθεί σε σχετικά χαμηλές τιμές, ικανές να ανοίξουν τον ανταγωνισμό στη λιανική αγορά.
Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας παραμένει στα 32,05 ευρώ/MWh.
Η εμπειρία από τον ένα χρόνο εφαρμογής του μέτρου των ΝΟΜΕ έδειξε ότι η επίδραση στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού ήταν περιορισμένη και ότι ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ μάλλον δεν επιτεύχθηκε. Μεγάλο μέρος των ποσοτήτων που δημοπρατήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2016, όταν έγινε η πρώτη δημοπρασία ΝΟΜΕ ως σήμερα, διοχετεύτηκε σε εξαγωγές. Ένα άλλο τμήμα όμως μπορεί και να συνέβαλε στη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμολογίων ρεύματος στη Μέση Τάση, τον τομέα εκείνο της αγοράς όπου το μερίδιο της ΔΕΗ παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση.
Για πρώτη φορά στη σημερινή δημοπρασία τίθεται ένας περιορισμός στις εξαγωγές, με βάση το πρόσφατο μέτρο της ΡΑΕ που υποχρεώνει τους παίκτες να διαθέσουν τουλάχιστον το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα προμηθευτούν μέσω ΝΟΜΕ στην εγχώρια αγορά, επί ποινή αποκλεισμού τους από τη μελλοντική δημοπρασία.
Ωστόσο για τη διάταξη αυτή έχουν εκφράσει επιφυλάξεις οι εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν, οι οποίοι πέρυσι, όταν καταρτιζόταν ο πρώτος κανονισμός για τα ΝΟΜΕ, είχαν διαφωνήσει με τις όποιες ρυθμίσεις για τον περιορισμό των εξαγωγών, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία πρόβλεψη για το θέμα αυτό.
Το ζήτημα στην τρέχουσα δημοπρασία είναι πώς θα αντιδράσουν οι traders, αν θα “αγνοήσουν” ή όχι, τους περιορισμούς της ΡΑΕ, ποντάροντας σε παρέμβαση των θεσμών για την άρση των περιορισμών της Ρυθμιστικής Αρχής και επωφελούμενοι της μεγάλης ποσότητας που διατίθεται αυτή τη φορά.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας καλείται να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς την αύξηση της ποσότητας που θα διατεθεί το 2018 μέσω των ΝΟΜΕ- όπως προβλέπει άλλωστε και η συμφωνία του καλοκαιριού-, καθώς έχει αποτύχει ο στόχος για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ σε περίπου 75% της λιανικής αγοράς στο τέλος του 2017.
Η υποχρέωση αυτή έχει ήδη μετατεθεί για το 2018, ενώ παραμένει ο μεγάλος στόχος για τη μεθεπόμενη χρονιά, που είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% της λιανικής αγοράς στο τέλος του 2019.