Μίας δημοπρασίας ύψους 717MWh/h, ποσότητα που θα ήταν αρκετή για να προσφέρει στους ιδιώτες προμηθευτές, ρεύμα σε ανταγωνιστικές τιμές που θα επιτρέψουν πιο επιθετική εμπορική πολιτική.
Άλλωστε ο στόχος της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην λανική αγορά ενέργειας, μέσω της διάθεσης ρεύματος που παράγεται από χαμηλού κόστους λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς και τιμή εκκίνησης το μεταβλητό κόστος παραγωγής.
Η ολοκλήρωση της 13ωρης διαδικασίας έφερε 13,2 ευρώ η μεγαβατώρα πάνω από την τιμή εκκίνησης, με αποτέλεσμα η ενέργεια που αγοράστηκε να βρίσκεται σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον για τη λιανική.
Στη χθεσινή δημοπρασία ικανοποιήθηκαν συνολικά 16 προσφορές με το εύρος των τιμών να κυμαίνεται μεταξύ 45,15 και 45,25 ευρώ η Μεγαβατώρα. Οι τρεις μεγάλοι προμηθευτές αγόρασαν ποσότητες της τάξης των 160, 151 και 105 μεγαβατωρών ανά ώρα ενώ οι υπόλοιποι παίκτες πήραν ενέργεια από 10 έως 70 Μεγαβατώρες. Επίσης κάποιοι άλλοι παίκτες αγόρασαν μικρότερα μερίδια, ενώ πιθανολογείται ότι μεταξύ των αγοραστών ήταν και traders, στους οποίους σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται και η εξέλιξη της διαδιακασίας.
Ουσιαστικά η χθεσινή δημοπρασία έδειξε ότι ο μνημονιακός στόχος για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 75% στο τέλος του 2017 είναι αδύνατο να επιτευχθεί μέσω των ΝΟΜΕ.
Από την άλλη πλευρά για τη ΔΕΗ υπήρξε και μία αναπάντεχα θετική εξέλιξη, καθώς οι υψηλές τιμές διάθεσης των ποσοτήτων ενέργειας, φέρνουν στο ταμείο της 82,6 εκατ. ευρώ επιπλόν έσοδα, καθώς από τα 201,5 εκατ. ευρώ αξία της δημοπρατούμενης ποσότητας το ποσό που θα εισπράξει τελικά η ΔΕΗ ανέρχεται στα 284, 1 εκατ. ευρώ.