Στο στόχαστρο των δανειστών μπήκε η έκπτωση 15% στο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος που δίνει η ΔΕΗ στους συνεπείς πελάτες της, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές και πρόσθεσαν ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζήτησαν πληροφορίες και στοιχεία, χωρίς να αποκλείουν μάλιστα η παρέμβαση της ΕΕ να λάβει στο μέλλον πιο θεσμική μορφή.
Στην άποψη αυτή συνηγορεί ότι ο ρυθμός μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, που είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2015, ανακόπηκε τους αμέσως επόμενους μήνες από την εφαρμογή του μέτρου, τον Ιούλιο του 2016.
Η συγκεκριμένη έκπτωση έχει θεωρηθεί από πολλούς και ανάμεσά τους από αρκετούς ανταγωνιστές της ΔΕΗ ως μία από τις αιτίες που δεν περιορίζεται το μερίδιο του κυρίαρχου παίκτη στην αγορά Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία διαμορφώνεται στο 83,5% έναντι του 75,2% που είναι ο (ανέφικτος) μνημονιακός στόχος για το τέλος του 2017. Ως το 2020 το μερίδιο λιανικής της ΔΕΗ πρέπει να έχει μειωθεί κάτω από το 50%, με βάση το μνημόνιο.
Οι ενστάσεις για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, που εκ των προγμάτων μειώνει τα περιθώρια κινήσεων των ανταγωνιστών, ενδεχομένως να αναζωπυρωθούν μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας. Γιατί μπορεί η ποσότητα- μαμούθ των ΝΟΜΕ να απορροφήθηκε όμως οι τιμές ήταν αρκετά τσουχτερές, λίγο πάνω από τα 45 ευρώ/MWh για τους περισσότερους παίκτες. Αν στα επίπεδα αυτά προστεθεί το ΠΦΕΧΕΛ (Προσαύξηση Χρέωσης Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ/ ΣΗΘΥΑ ή αλλιώς η χρέωση που πληρώνουν όλοι οι προμηθευτές υπέρ των ΑΠΕ) και τα άλλα κόστη, είναι σαφές ότι το “φθηνό” λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής προέλευσης ρεύμα από τις δημοπρασίες ξεπερνά τα 50 ευρώ/MWh και φθάνει σε επίπεδα που δεν είναι και τόσο ανταγωνιστικά, ιδιαίτερα για τα τιμολόγια της Μέσης Τάσης. (μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες). Από την άλλη πλευρά η απορρόφηση των 718 MWH/h (ποσότητα που κατανέμεται μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο) τόσο από προμηθευτές όσο και από traders, δείχνει εν μέρει πως η αγορά προβλέπει αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος στη χονδρική τον επόμενο χρόνο.
Ας σημειωθεί ότι η Μέση Τάση είναι ο τομέας της αγοράς από τον οποίο οι ιδιώτες προμηθευτές έχουν αποσπάσει το μεγαλύτερο μερίδιο από τη ΔΕΗ.
Βέβαια στη Χαμηλή Τάση, απ’ όπου ηλεκτροδοτούνται τα νοικοκυριά και οι μικρότερες επιχειρήσεις/επαγγγελματίες, τα περιθώρια είναι μεγαλύτερα.
Σε περίπτωση πάντως που η έκπτωση 15% κριθεί από τους θεσμούς “αντιπαραγωγική” ως προς το στόχο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να δεχθεί πιέσεις για την άρση της -εξέλιξη που δύσκολα θα μπορούσε να χειριστεί πολιτικά ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ή για τη λήψη άλλων, σκληρών μέτρων κατά της ΔΕΗ