Σε αύξηση του επιτοκίου υπερημερίας για τους ληξιπρόθεσμούς λογαριασμούς προχωρεί η ΔΕΗ, ενώ για πρώτη φορά θα επιβαρύνονται με επιτόκιο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Παράλληλα η εταιρία επέλεξε την κοινοπραξία ΔΑΝΕΙΖΩ ΕΜΠΕΙΡΙΑ FINACITY Corporations που αποτελείται από την IBM Hellas, Deutchbank London, ΕΣΤΙΑ business group, Deloitte Business Solutions A.E, KPMG, QUualcon UK, ΚΑΠΑ RESEARCH A.E και τη δικηγορική εταιρία ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ως σύμβουλο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που συνολικά υπλογίζονται σε περίπου 2,4 δισ. ευρώ.
Η επιλογή της εταιρίας αναμένεται να επικυρωθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ.
Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ η ΔΕΗ το επιτόκιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών που δεν έχουν προσέλθει για ρύθμιση αυξάνεται στο 7,25%, ενώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου επιβάλλεται για πρώτη φορά επιτόκιο 6%.
Για τους πελάτες που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν σε ρύθμιση το επιτόκιο παραμένει στα επίπεδα του δικαιοπρακτικού, δηλαδή στο 5,25%, όπως αποφάσισε το ΔΣ της εταιρίας,
Η ίδια απόφαση επεκτείνει για πρώτη φορά την επιβολή τόκων, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες τον Αύγουστο του 2017 είχαν φθάσει στα 298,2 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο, όπως και οι ιδιώτες, θα πληρώνει τόκο 5,25% για τις οφειλές που βρίσκονται σε ρύθμιση και 6% για τις μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές..
Η επιβολή τόκων στις οφειλές του Δημοσίου αποφασίστηκε σε εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας του 2011 η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο το 2013 με το νόμο 4152., όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Σύμφωνα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ, αν η επιβολή τόκων στο Δημόσιο είχε αρχίσει να εφαρμόζεται το 2013, όταν ψηφίστηκε ο νόμος, η επιχείρηση θα μπορούσε να λάβει επιπλέον 33,9 εκατ. ευρώ από τόκους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των κρατικών φορέων.
Εξάλλου, με το νόμο 4455/2017 (άρθρο 16), επιτράπηκε στο Δημόσιο να χορηγεί προκαταβολή για την κατανάλωση ρεύματος των φορέων της γενικής κυβέρνησης και σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕΗ εισέπραξε προκαταβολικά τον περασμένο Φεβρουάριο 80 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του Δημοσίου προς την επιχείρηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε παραθέσει στις 8 Μαρτίου 2017 στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης ήταν 100 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση για επιβολή τόκων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου θα εφαρμοστεί στην πράξη ύστερα από τρεις μήνες, καθώς το διάστημα αυτό απαιτείται για να καταγραφούν οι παροχές του Δημοσίου και να επιμερισθούν οι οφειλές.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε μεγαλύτερη μείωση στα τιμολόγιο της ΔΕΗ για τα αδύναμα λαϊκά νοικοκυρά. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου σχετικά με τις μαζικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στη περιοχή της Καρύστου, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «επίκειται άμεσα ρύθμιση για μεγαλύτερη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τις πιο φτωχές ομάδες πληθυσμού». Ανέφερε ότι η νέα ρύθμιση θα συνεκτιμά εκτός από το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία του δικαιούχου, ώστε να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές- που ενώ, όπως είπε, έχουν ισχυρή περιουσιακή δυνατότητα εκμεταλλεύονται τις ευεργετικές διατάξεις του κοινωνικού τιμολογίου και δεν πληρώνουν τις οφειλές τους.
«Εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες για να στηρίξουμε τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Πρόθεση μας είναι αυτοί που έχουν πραγματικά χαμηλό εισόδημα να μπορέσουμε να τους ξεχωρίσουμε και να τους προσφέρουμε μεγαλύτερη έκπτωση και στήριξη ώστε να έχουν πρόσβαση στο βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.