Tην αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της πώλησης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ εξέφρασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Σωτήρης Νίκας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι οι πωλητές, το δημόσιο και τα ΕΛΠΕ έχουν θέσει ως κατώφλι τα 400 εκατ. ευρώ, που ήταν το τίμημα που είχε προσφέρει στον προηγούμενο διαγωνισμό η Socar, η κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν.
Ο κ. Νίκας πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες του διαγωνισμού τρέχουν κανονικά και ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν το πιθανότερο στις αρχές του επόμενου χρόνου, καθώς οι υποψήφιοι έχουν ζητήσει ολιγοήμερη παράταση.
Τα δύο σχήματα που έχουν περάσει στο δεύτερο γύρο του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ είναι η κοινοπραξία των 4 ευρωπαίων διαχειριστών, της ιταλικής Snam, που είναι επικεφαλής με 50% και της βελγικής Fluxys, της ισπανικής Enagas και της ολλανδικής Gasunie, οι οποίες μοιράζονται το υπόλοιπο 50% με ίσα μερίδια και η ισπανική εταιρία Reganosa.
"Τα μεγέθη τoυ ΔΕΣΦΑ οδηγούν σε αντικειμενικά μεγαλύτερο τίμημα σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά θα κρατήσω μία επιφύλαξη επειδή ο ανταγωνισμός δεν είναι πολύ μεγάλος. Είναι δύο οι συμμετέχοντες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο τίμημα" δήλωσε ο κ. Νίκας, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. "Οι πωλητές έχουν τα όπλα να διαπραγματευτούν το τίμημα, να κάνουν τις αποτιμήσεις τους και να μη δεχθούν να πουλήσουν κάτω από ένα όριο γιατί ενδεχομένως τα έσοδα της εταιρείας θα υπερκαλύψουν ένα χαμηλό τίμημα. Η δική μας επιθυμία είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να υπάρξει καλό τίμημα και να έχουμε αυτούς τους διαχειριστές στο μετοχικό μας κεφάλαιο. Το όριο των 400 εκατομμυρίων ευρώ (είναι το τίμημα που είχε προσφερθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό) έχει τεθεί σαν κατώφλι από τα ΕΛΠΕ και το Δημόσιο. Δεν ξέρω πώς θα κινηθούν οι υποψήφιοι, δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι προσφορά θα δώσουν". πρόσθεσε ο κ. Νίκας.
Στον καθορισμό του τιμήματος σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα ταμειακά διαθέσιμα σε εταιρείας τα οποία κυμαίνονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Ρεβυθούσα
Σε ένα χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2018, αναμένεται η εμπορική λειτουργία της τρίτης δεξαμενής της Ρεβυθούσας, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Σωτήρης Νίκας. Τα σχετικά έργα, τα οποία έχουν καθυστερήσει, αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Το πρότζεκτ της αναβάθμισης του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα είναι ένα σύνθετο έργο που περιλαμβάνει την προσθήκη τρίτης δεξαμενής LNG, χωρητικότητας 95 χιλιάδων κυβικών μέτρων (οι δύο υφιστάμενες δεξαμενές έχουν χωρητικότητα 130 χιλ. κ.μ.), την αύξηση της δυνατότητας αεριοποίησης σε 1.400 κυβικά/ ώρα (από 1000) και τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποδοχή πλοίων χωρητικότητας έως 260 χιλ. κυβικών, από 155.000 σήμερα.
Μετά την αναβάθμιση, η ετήσια δυναμικότητα του σταθμού θα αυξηθεί στα 7 δισ. κ. μ. το χρόνο, από τα οποία τα 2 δισ κ.μ. προορίζονται για την ελληνική αγορά και τα υπόλοιπα για εξαγωγές.
Επίσης, κατασκευάζεται στη Ρεβυθούσα μικρής κλίμακας σταθμός ανεφοδιασμού βυτιοφόρων με LNG και σταθμός φόρτωσης μικρών πλοίων LNG για τον ανεφοδιασμό απομακρυσμένων καταναλωτών, νησιών, πλοίων και βαρέων οχημάτων χερσαίων μεταφορών.
Σε εξέλιξη βρίσκονται εξάλλου οι διαπραγματεύσεις του ΔΕΣΦΑ με την εταιρία του αγωγού Transadriatic Pipeline, TAP, για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης στην Ελλάδα και στην Αλβανία, ενώ αναμένεται από τη ΡΑΕ να δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει η διασύνδεση με τα Σκόπια.