The game is not over. Tώρα ξεκινά για την κυβέρνηση το δεύτερο και δυσκολότερο μέρος του παιχνιδιού για τους λιννίτες της ΔΕΗ, με πρώτες τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών και των εργαζομένων και τις ανεξέλεγκτες πολιτικές συνέπειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον αν και ποιούς επενδυτές θα βρει για τις τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και τη μία άδεια κατασκευής μονάδας αλλά και με τι τίμημα.
Και μέσα σε όλα, υπάρχει και η αναφορά στον προϋπολογισμό για την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, έναντι ποσού τής τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
Μία πρώτη γεύση για το πώς αντιμετωπίζουν οι δυνητικοί επενδυτές τους λιγνίτες της ΔΕΗ έδωσε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξή του στο Reuters. Θα ήθελα να δω τους όρους της πώλησης, την κατώτατη τιμή, τις διατάξεις για τους εργαζομένους, το μέγεθος της αναγκαίας επένδυσης, είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα βιαζόταν καθόλου. Ο κ Μυτιληναίος είχε εκφράσει και στο παρελθόν τους προβληματισμούς του για το “πακέτο” των λιγνιτικών μονάδων που θα πουλήσει η ΔΕΗ λέγοντας οτι θα έπρεπε να συνοδεύεται και από υδροηλεκτρικά, για να γίνει πιο ελκυστικό.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρίες παραγωγής ηλεκτρισμού αποεπενδύουν από τον άνθρακα, λόγω του πολύ υψηλού περιβαλλοντικού κόστους, το οποίο συνεχώς αυξάνεται εξ’ αιτίας της ολοένα και πιο αυστηρής πολιτικής για το Κλίμα που εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες.
Και οι τρεις μονάδες, οι δύο της Μεγαλόπολης και η Μελίτη 1 στη Φλώρινα, παρότι είναι το πιο μοντέρνο λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, θα χρειαστούν σημαντικές περιβαλλοντικές επενδύσεις για να ικανοποιήσουν τις προδιαγραφές μετά το 2020.
Από την άλλη πλευρά έτοιμοι για αγωνιστικές κινητοποιήσεις δηλώνουν οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης, οι οποίοι μέχρι την περαμένη άνοιξη άκουγαν τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ότι οι μονάδες της Μεγαλόπολης δεν θα ιδιωτικοποιηθούν. Εργαζόμενοι από τις μονάδες 3 και 4 και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας έσπευσαν σε παράσταση διαμαρτυρίας την περασμένη Τρίτη , 29 Νοεμβρίου 2017, όταν πια φαινόταν ότι η συμφωνία έκλεινε, έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας. Αυτή δεν είναι παρά μόνον η αρχή.
Στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια στις 4 και τις 6 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης έχει προαναγγείλει κλιμάκωση με κορύφωση των κινητοποιήσεων όταν πάνε στη Βουλή οι νομοθετικές διατάξεις για την πώληση των μονάδων.
Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης ετοιμάζεται να επισκεφθεί τις δύο περιοχές, αρχής γενομένης από τη Μεγαλόπολη για να εξηγήσει το σχέδιό του, τις προβλέψεις, που όπως έχει δηλώσει συμφώνησε με τους θεσμούς για τη διασφάλιση των εργαζομένων και της τηλεθέρμανσης. Θα χρειαστεί βέβαια να κάνει και το απαραίτητο πολιτικό μασάζ, γιατί “τα όργανα” στο ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν. Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού έχει ταχθεί αντίθετος στην πώληση των μονάδων της Μεγαλόπολης, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η τελική πολιτική του στάση όταν έλθει η ώρα της ψήφισης των νομοθετικών διατάξεων, που θα προβλέπουν την απόσχιση των μονάδων από τη δημόσια εταιρία.
Συνδικαλιστές της Μεγαλόπολης παρενέβησαν αιφνιδιαστικά το Σάββατο σε σύσκεψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη παρουσία των βουλευτών Κατρούγκαλου, Κοζομπόλη, Γκιόλα, Τσιόγκα και Παπαηλιού. Σύμφωνα με τον Σαράντο Αλεξανδρή (εργαζόμενος της ΔΕΗ και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου), «η σύσκεψη είχε προγραμματιστεί στο Εργατικό Κέντρο και όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία μας και την παρέμβαση μας πήγαν στα γραφεία τους. Παντού θα τους ακολουθούμε όσο επιμένουνε στο ξεπούλημα και τη διάλυση της ΔΕΗ. ΤΣΙΠΡΑ - ΣΤΑΘΑΚΗ ακούστε το καλά: Το ξεπούλημα σας θα μείνει στα χαρτιά. Όπου και να πηγαίνουν θα μας βρίσκουν μπροστά τους.»
Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε Κοζάνη και Φλώρινα ανακοίνωσαν ότι συμμετέχουν στο συλλαλητήριο κατά της πώλησης λιγνιτικών μονάδων, που θα γίνουν σήμερα 4 Δεκεμβρίου στη Φλώρινα.
Εκτός από την πώληση των τριών μονάδων, η συμφωνία προβλέπει και την πώληση της άδειας που έχει η ΔΕΗ για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη. Όσο για τα αντισταθμιστικά που ζητούσε ο κ. Σταθάκης για τη συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού του Αμύνταιου, η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν παρέπεμψε στη γενική διεύθυνση Ενέργειας…