Δύο ξεχωριστές δημοπρασίες των 100 MW η κάθε μία, για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών αναμένεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2018, με την προϋπόθεση ότι ως τότε θα έχουν εκδοθεί οι δυο υπουργικές αποφάσεις, που απαιτούνται προκειμένου να καθοριστούν οι όροι και ο αριθμός των δημοπρασιών.
Η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον νέο νόμο για τις ΑΠΕ και το σχετικό εθνικό πλαίσιο, που εγκρίθηκε από την Κομισιόν, το οποίο προβλέπει επίσης τη διενέργεια δύο πιλοτικών δημοπρασιών για επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Το ελληνικό σχέδιο, περιόδου 2018-2020, προβλέπει τη διεξαγωγή μιας δημοπρασίας κατ’ έτος για την εγκατάσταση τουλάχιστον 100 MW φωτοβολταϊκών και άλλων 100 MW αιολικών κάθε χρόνο.
Για τις πιλοτικές δημοπρασίες, τις λεγόμενες “ουδέτερες” εφόσον θα είναι ανοιχτές και στις δύο τεχνολογίες, το σχέδιο προβλέπει μια δημοπρασία το πρώτο εξάμηνο του 2019 και μια ακόμα το 2020 για 200 ΜW, κάθε φορά. Ξεχωριστές δημοπρασίες προβλέπονται για μη ώριμα έργα, κατηγορία που αφορά εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας σε περιοχές όπου υπάρχει διαθέσιμη δυναμικότητα, αλλά δεν έχουν υποβληθεί αιτήσεις για άδειες παραγωγής ΑΠΕ. Τέτοιες περιπτώσεις σχετίζονται με το υποβρύχιο καλώδιο Πολυπόταμου (Εύβοια) - Νέας Μάκρη (Αττική), καθώς και με τη διασύνδεση των Κυκλάδων.
Συνολικά οι δημοπρασίες για μη ώριμα έργα αναμένεται να αφορούν σε ισχύ 300 MW, ενώ προγραμματίζονται δημοπρασίες για στρατηγικές επενδύσεις φωτοβολταϊκών από μεγάλες επιχειρήσεις, κατηγορία για την οποία αναμένεται να διατεθούν τουλάχιστον 300 MW.
Δημοπρασίες για τις υπόλοιπες κατηγορίες ΑΠΕ (βιομάζα, βιοαέριο, μικρά υδροηλεκτρικά ) δεν προβλέπονται, λόγω του χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος ως σήμερα, τουλάχιστον.
Στόχος της Ελλάδας είναι ως το 2030 σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, το 2019 θα εκδοθεί ένα νέο πρόγραμμα για την εγκατάσταση ΑΠΕ που θα καλύπτει όλη τη χρονική περίοδο ως το 2030 και θα εκπονηθεί με βάση τον ενεργειακό σχεδιασμό για τη χώρα.