Στη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη των λιντιτοπαραγωγών περιοχών εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας. Πολυπληθές κλιμάκιο εκπροσώπων της περιοχής βρίσκεται σήμερα στο Στρασβούργο, όπου παρουσιάζεται επίσημα η νέα δράση της ΕΕ “ Οι περιοχές άνθρακα στην πλατφόρμα μετάβασης- The coal regions in the transition platfom” για την ενεργειακή μετάβαση στη νέα εποχή.
Ας σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα λάβουν σαν βοήθεια ή σαν αντιστάθμισμα οι ελληνικές περιφέρειες που θα πληγούν από το κλείσιμο ορυχείων λιγνίτη και την απόσυρση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για το Κλίμα και την “απανθρακοποίηση”.
Σε άλλες χώρες έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία. Ειδικά κλιμάκια της ΕΕ επισκέφθηκαν στην Πολωνία, η οποία καλύπτει το 85% της ηλεκτροπαραγωγής της από τον άνθρακα και τη Σλοβακία, για να εξετάσουν επί τόπου το θέμα, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από περιοχές της Γερμανίας, με κύριο δραστηριότητα την παραγωγή άνθρακα.
Στο 11μελές κλιμάκιο της ελληνικής αποστολής που αναχώρησε χθες για το Στρασβούργο συμμετέχουν οι κκ : Θόδωρος Καρυπίδη περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, οι δήμαρχοι των ενεργειακών δήμων Κοζάνης , Λευτέρης Ιωαννίδη, Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης και Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης, η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο διευθυντής Προγραμμάτων της ΑΝ.ΚΟ. Τάσος Σιδηρόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ (Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας) Δημήτρης Μαυροματίδης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δ.Μ. Αντώνης Τουρλιδάκης, ο διευθυντής της ΠΕΔ Λευτέρης Τοπάλογλου και τα στελέχη του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ Ευάγγελος Καρλόπουλος και Διονύσης Γιαννακόπουλος. Για την προετοιμασία της αποστολής, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην ΑΝ.ΚΟ. τεχνική σύσκεψη.
Σκοπός της νέας ευρωπαϊκής δράσης είναι η στήριξη των περιοχών άνθρακα με κοινωνικά δίκαιους όρους, με έμφαση στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και τη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ Ντομινίκ Ριστορί σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε ότι το σημαντικό είναι να προσδιοριστεί κάθε πιθανή νέα δραστηριότητα που μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή όπου θα κλείσει ένα ορυχείο
Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την παραγωγή ηλεκτρισμού από άνθρακα γύρω στο 2025, ενώ ασκούνται πιέσεις για επίσπευση της απόσυρσης ανθρακικών μονάδων, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για το Κλίμα.
Η διαδικασία της μετάβασης στη μετανθρακική εποχή αφορά 11 χώρες της ΕΕ, 42 περιφέρειες και 240.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων 180.000 στα ορυχεία άνθρακα και λιγνίτη και 60.000 σε ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια με καύσιμο άνθρακα και λιγνίτη.
Στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2014, το 42% του τοπικού ΑΕΠ προέρχεται από την εξόρυξη λιγνίτη και την παραγωγή ηλεκτρισμού. Στην περιοχή ο τομέας απασχολεί περί τους 5.000 εργαζόμενους στην περιοχή.