Στην ειδική πρωτοβουλία για τις “περιοχές έντασης άνθρακα” μαζί με το Slask στην Πολωνία και το Trencin στη Σλοβακία, εντάχθηκε η Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο της νέας δράσης της Ευρωπαικής Επιτροπής για τη στήριξη των περιοχών που θα πληγούν από το κλείσιμο λιγνιτορυχείων και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, εξ αιτίας της πολιτικής για τη μετάβαση στη οικονομία χαμηλού άνθρακα.
Συνολικά, η πρωτοβουλία της ΕΕ για την “Πλατφόρμα Μετάβασης” αφορά σε οκτώ περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις οποίες προτάθηκαν δύο ειδικές δράσεις, η μία για τις περιοχές έντασης άνθρακα, στην οποία εντάχθηκε η Δ. Μακεδονία και η άλλη για τις περιοχές βιομηχανικές μετάβασης, όπου εντάχθηκαν οι υπόλοιπες πέντε περιφέρειες.
Για τις περιοχές έντασης άνθρακα ξεκινά συνεργασία με την Κομισιόν σε πιλοτική βάση με στόχο τον εντοπισμό βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων λύσεων που θα βοηθήσουν τη μετάβαση σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο, ανθεκτικό στην “επόμενη ημέρα”.
Για τις περιφέρειες βιομηχανικής μετάβασης, στις οποίες περιλαμβάνονται η Βαλονία στο Βέλγιο, η Hauts-de-France στη Γαλλία, το Piemonte της Ιταλίας, το Norra Mellansverige της Σουηδίας και το Sachsen της Γερμανίας προβλέπεται ένα μοντέλο συνεργασίας με ομάδες εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας, την άρση των επενδυτικών φραγμών, τον εξοπλισμό των εργαζομένων με νέες δεξιότητες και την προετοιμασία για βιομηχανικές και κοινωνικές αλλαγές, με βάση τις στρατηγικές ευφυούς εξειδίκευσης.
Ας σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017, στο Στρασβούργο η Κομισιόν παρουσίασε τη νέα πρωτοβουλία και την πλατφόρμα για τη μετάβαση, την οποία καταρτίζει σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τις εθνικές αρχές, τους κοινωνικούς φορείς, τις επιχειρήσεις, τους ενδιαφερόμενους και τους εμπειρογνώμονες στον τομέα της καινοτομίας και της χρηματοδότησης, προκειμένου να προσδιοριστούν οι καλύτεροι τρόποι προσαρμογής και αξιοποίησης των νέων ευκαιριών αλλά και για να διασφαλιστεί η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση.
Και οι οκτώ ευρωπαϊκές περιφέρεις που προαναφέρθηκαν κινδυνεύουν να υποστούν ισχυρό πλήγμα από την πολιτική για το Κλίμα, καθώς η οικονομία τους σήμερα εξαρτάται είτε από την εξόρυξη άνθρακα, είτε από τη βιομηχανία που σχετίζεται με τον άνθρακα..
Στόχος της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία περιφέρεια της Ευρώπης που θα μείνει πίσω από τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον.
Στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ, τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες έχουν καταρτίσει περισσότερες από 120 στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης για την περίοδο 2014-2020 με χρηματοδότηση άνω των 40 δισ. ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Αν συνυπολογιστεί και η εθνική χρηματοδότηση, το ποσό υπερβαίνει τα 65 δις, ευρώ.