Tην εκκίνηση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει τον φάκελο των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ πιθανόν, όταν κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ κατά τα τέλη Φεβρουαρίου, να δρομολογηθεί και η πώληση της ΔΕΠΑ, η οποία είχε παγώσει μετά τον διαγωνισμό του 2012, o οποίος είχε λήξει άδοξα με την απόσυρση της Gazprom.
Ωστόσο για να ξεκινήσουν ομαλά οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη ΔΕΠΑ θα πρέπει να έχει επιλυθεί και το ζήτημα με τις Εταιρίες Παροχής Αερίου, το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και ειδικότερα με την Κομισιόν.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας να εξαγοράσει η ΔΕΠΑ το μερίδιο, 49%, της Shell στην ΕΠΑ Αττικής εξετάζει η Επιτροπή, η οποία εξακολουθεί να είναι πολύ επιφυλακτική, έχει θέσει στο τραπέζι όρους για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού: Δέσμευση ότι η ΕΠΑ Αττικής δεν θα προμηθεύεται αέριο από τη ΔΕΠΑ, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την ΕΠΑ Αττικής να πουλήσει χαρτοφυλάκιο πελατών σε τρίτους.
Η ΔΕΠΑ σήμερα έχει το 51% στις τις δύο ΕΠΑ, Αττικής και Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας, με τη Shell να κατέχει το 49% και το μάνατζμεντ στην Αττική και την ιταλική ΕΝΙ το 49% και το μάνατζμεντ σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.
Η Κομισιόν είχε ζητήσει την απόσυρση της μετοχικής συμμετοχής της ΔΕΠΑ από τις δύο ΕΠΑ, ενώ το ΥΠΕΝ αντιπρότεινε την παραχώρηση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στη Θεσσαλονίκης-Θεσαλίας στην ΕΝΙ και στην Αττική την εξαγορά του μεριδίου της Shell, η οποία θέλει να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά.
Aς σημειωθεί ότι το δημόσιο έχει μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ το μερίδιό του στη ΔΕΠΑ, το 65% των μετοχών. Το υπόλοιπο 35% ανήκει στα ΕΛΠΕ, για τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσλάβει συμβούλους ιδιωτικοποίησης.
Η πώληση των ΕΛΠΕ πάντως αποτελεί ένα ιδιαίτερο θέμα καθώς βασικό ρόλο θα έχει η στάση που θα τηρήσει ο όμιλος Λάτση, ο οποίος μέσω της Paneuropean είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος -ελέγχει σχεδόν το 45%- με οψιόν πρώτης προτεραιότητας αγοράς, αν και όποτε το δημόσιο αποφασίσει να πουλήσει το μερίδιό του.