Σε επτά κινεζικές εταιρίες, σε όλες τις ελληνικές εταιρίες του κλάδου παραγωγής ηλεκτρισμού καθώς και σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, σε πολλούς ευρωπαϊκούς ομίλους ηλεκτρισμού, μεταξύ των οποίων και σε τσέχικους καθώς και σε αμερικανικές και σε εταιρίες άλλων χωρών έχει στείλει η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν το ερωτηματολόγιο για το μάρκετ τεστ σχετικά με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Ανάμεσα στους κινεζικούς ομίλους, αποδέκτες της επιστολής ήταν εταιρίες όπως η CMEC, η SPIC, η Shenhua, η China Energy, η Shanhay Energy και άλλες.
Κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ δήλωσε ότι σε αυτή τη φάση, δεν τίθεται θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας του μάρκετ τεστ, καθώς οι ερωτώμενοι καλούνται να διατυπώσουν τις απόψεις τους για το εάν οι μονάδες θα δοθούν σε ένα ή σε δυο πακέτα και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι παρά τις εκκρεμότητες και τις δυσκολίες που πηγάζουν πχ από άδειες που δεν έχουν εκδοθεί κλπ, ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή την 1η Ιουνίου.
Πάντως αυτά που πρέπει να επιλυθούν μέσα σε έξι μήνες δεν είναι καθόλου λίγα και καθόλου εύκολα, αν συνυπολογίσει κανείς ότι ορισμένα εξ αυτών αφορούν σε ζητήματα που απασχολούν διαδοχικές κυβερνήσεις εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Πρόκειται για θέματα, όπως για παράδειγμα το ορυχείο της Βεύης και ο διαγωνισμός που εκκρεμεί, η έκδοση των αδειών για μονάδες και ορυχεία κλπ.
Επίσης, στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να εκπονηθεί ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας από τον οποίο θα κριθεί πόσες λιγνιτικές μονάδες θα είναι αναγκαίες και άρα βιώσιμες.
Η ΔΕΗ εκτιμά ότι το ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας θα πρέπει να είναι της τάξης του 25-27% και θεωρεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση η επένδυση στη λιγνιτική παραγωγή είναι βιώσιμη. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά ότι μπορεί να είναι συμφέρουσα η επένδυση στις δυο μονάδες της Μεγαλόπολης παρά το γεγονός ότι η μονάδα 3 του σταθμού της Μεγαλόπολης σβήνει το 2025 και η μονάδα 4 το 2032 , καθώς εξαντλείται το κοίτασμα του λιγνίτη. Ακόμα και με αύξηση της τιμής των ρύπων, οι μονάδες αυτές μπορούν να είναι βιώσιμες, όπως δείχνουν τα σενάρια, που έχει τρέξει η ΔΕΗ, με τιμές ρύπωων στα 20, στα 25 και στα 30 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα.
Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός θα κρίνει εξάλλου και το τι μέλλει γενέσθαι με τον σταθμό Αμυνταίου. Οπως δήλωσε κορυφαίος παράγων της ΔΕΗ, σε περίπτωση που προκύψει ότι το Αμύνταιο είναι αναγκαίο για το ενεργειακό σύστημα της χώρας, η ΔΕΗ θα ξεκινήσει αμέσως τις διαδικασίες για την επένδυση περιβαλλοντικής αναβάθμισης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, είτε μόνη της, είτε με τη συμμετοχή τρίτου επενδυτή, όπως και θα προτιμούσε.
Τέλος για τους εργαζόμενους στις μονάδες που θα πουληθούν, το ίδιο στέλεχος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στους εν λόγω σταθμούς παραγωγής, προσθέτοντας ότι έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.