Νέες γεωτρήσεις στο Κατάκολο, πέραν του βασικού κύκλου δράσης της στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, σχεδιάζει η Energean Oil & Gas, ξεπερνώντας μεθοδικά τις «ελληνικές καθυστερήσεις» της γραφειοκρατίας. Ο όμιλος επένδυσε σε δύσκολα χρόνια, έκανε την ιστορική σύμπραξη με τη Third Point, και, τώρα κινείται, δραστήρια, εντός και εκτός της χώρας. Το project στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ είναι, βεβαίως, καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κύκλους της Energean, στην παραχώρηση του Πρίνου, σχεδιάζονται, για το 2018, γεωτρήσεις τόσο στα κοιτάσματα Πρίνου και Βόρειου Πρίνου όσο και στο κοίτασμα Έψιλον. Τα πιστοποιημένα από ανεξάρτητο οίκο αποθέματα του Πρίνου είναι περίπου 40 εκ. βαρέλια πετρελαίου και 20 εκ. δυνητικά. Στην περιοχή του Κατακόλου, τα βεβαιωμένα αποθέματα που έχουν πιστοποιηθεί είναι 10,7 εκ. βαρέλια πετρελαίου, υπερτριπλάσια από αυτά που προέβλεπε η εκτίμηση του Δημοσίου, στο σχετικό διαγωνισμό. Στην εν λόγω περιοχή, εκπονείται η Περιβαλλοντική Μελέτη Κοινωνικών Επιπτώσεων, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση, με στόχος να ξεκινήσει γίνει η πρώτη γεώτρηση έως τον χειμώνα του 2019.
Όσον αφορά, στο μεταξύ, το ερευνητικό πρόγραμμα στην περιοχή των Ιωαννίνων, ήδη, ο εταίρος της σχετικής κοινοπραξίας η Repsol έχει ξεκινήσει τις εργασίες της σεισμικής έρευνας. Εξ άλλου, το πρόγραμμα για Μαυροβούνιο προβλέπει σεισμική έρευνα πιθανότατα μέσα στο νέο έτος. Όσον αφορά την Αιτωλοακαρνανία, αναμένεται η επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή και εν συνεχεία θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία μεταβίβασης του 60% και του ρόλου του Operator στην Repsol.
Οι δραστηριότητες στο Ισραήλ, παρουσιάζουν, την ίδια ώρα, εξαιρετικό ενδιαφέρον. Εκεί, τα πιστοποιημένα από ανεξάρτητο δυνητικά αποθέματα φθάνουν τα 2,4 τρισεκ. κυβικά πόδια αερίου ή 446 εκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Η Energean, ως γνωστόν, κατέχει το 50% της Energean Israel, στην οποία ανήκουν κατά 100% τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν. Η εταιρεία εξετάζει όλα τα πρόσφορα μέσα στις αγορές ώστε να εξασφαλίσει το ύψους 1,5 δις επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς. Η Energean και μια κοινοπραξία ινδικών πετρελαϊκών εξασφάλισαν οικόπεδα στην ισραηλινή ΑΟΖ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν. Oι προσφορές είχαν υποβληθεί πριν από 18 μήνες, ενώ, η Energean εξασφάλισε άδειες έρευνας και παραγωγής για τα οικόπεδα 12, 21, 22, 23 και 31, τα οποία γειτνιάζουν στα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν που επίσης εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρία.