Τη θέσπιση όρων συμμετοχής στο σύστημα των ΝΟΜΕ, των Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων για το μεταβατικό διάστημα μέχρι να λειτουργήσει η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού με βάση τα ευρωπαϊκά στάνταρ ζητεί ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ).
Ταυτόχρονα διαβλέπει ότι το 2018 θα πρέπει να διατεθούν πρόσθετες ποσότητες ΝΟΜΕ, με βάση τις προβλέψεις του ρυθμιστικού πλαισίου και καλεί τη ΡΑΕ να έχει στη διάθεσή της τους μηχανισμούς για τον έλεγχο της αποδοτικής λειτουργίας της αγοράς και της ανάπτυξης της δραστηριότητας προμήθειας των εναλλακτικών παρόχων με τη χρήση προθεσμιακών προϊόντων.
Στην πρόταση που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ επί της πρότασης του ΛΑΓΗΕ για τα ΝΟΜΕ, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι όσο στην ελληνική αγορά δεν λειτουργούν θεσμοί όπως η ενδοημερήσια αγορά και η αγορά εξισορρόπησης δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα, προς όφελος της ανάπτυξης του ανταγωνισμού στην εγχώρια λιανική αγορά, που είναι και ο στόχος.
Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο ΕΣΑΗ ζητεί να τεθούν όροι και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο σύστημα των ΝΟΜΕ, καθώς η εμπειρία του προηγούμενου χρόνου έδειξε ότι η επιτυχία των ΝΟΜΕ δεν σχετίζεται μόνον με τον ορθό υπολογισμό και τη διάθεση των απαιτούμενων ποσοτήτων προθεσμιακών προϊόντων για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς αλλά και με τη χρήση των ποσοτήτων. Τονίζει ότι το όλο ζήτημα των όρων και των προϋποθέσεων μπορεί να επανεξεταστεί όταν εκκινήσει η λειτουργία των νέων αγορών ηλεκτρισμού που σύμφωνα με το μνημόνιο και το σχετικό σχεδιασμό, τοποθετείται εντός του 2018
Τονίζει ότι οι προϋποθέσεις συμμετοχής θα πρέπει να διαμορφώνονται λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις βασικές αρχές για τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς όσο και τα παρόντα δεδομένα και το τρέχον μοντέλο της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Βασική στόχευση μίας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού είναι η ενέργεια να ρέει προς τα εκεί που έχει τη μεγαλύτερη αξία. Αυτή ακριβώς η αρχή πρέπει να υπηρετηθεί με τη χωρίς προσκόμματα ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου. Απαραίτητη όπως προϋπόθεση για να λειτουργήσει αυτή η αρχή είναι να μπορεί να αποκαλυφθεί χωρικά η πραγματική αξία της ενέργειας. Εάν ΄σε μία διασυνδεδεμένη αγορά όπως η ευρωπαϊκή οι ευκαιρίες για την αποκάλυψη της τιμής είναι άνισες, τότε η προκύπτουσα ροή ενέργειας μπορεί να μην οδηγεί σε οικονομικά βέλτιστη διάθεση των περιορισμένων παραγωγικών πόρων»
Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με το μερίδιο των προμηθευτών στη λιανική αγορά, υπογραμμίζοντας ότι δεν ακολουθούν τροχιά προσέγγισης στόχου για το τέλος Δεκεμβρίου 2017 : To μερίδιο της ΔΕΗ κινείται πάνω από το 84% όταν ο στόχος για τον τρέχοντα μήνα ήταν το μερίδιο να κατέβει στο 75,24% Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία με βάση τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του νομοθετικού πλαισίου, «θα οδηγήσει σε πρόσθετες ποσότητες προθεσμιακών προϊόντων κατά τη διάρκεια του 2018», αναφέρει ο ΕΣΑΗ. Προσθέτει μάλιστα ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2018, που είναι ο μήνας, ο οποίος σηματοδοτεί την έναρξη του πρώτου εξαμήνου από την παρέλευση του εξαμήνου αναφοράς, να διατεθούν ποσότητες προθεσμιακών προϊόντων για την απομείωση του μεριδίου λιανικής της ΔΕΗ.
Τέλος ο ΕΣΑΗ εκτιμά ότι η πρόταση του ΛΑΓΗΕ για τα ΝΟΜΕ του 2018 ανταποκρίνεται στα όσα προβλέπει το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.
Ας σημειωθεί ότι ο ΛΑΓΗΕ εισηγήθηκε για το 2018 τη διεξαγωγή τεσσάρων δημοπρασιών για τη διάθεση συνολικής ποσότητας 1.126 MWh/h. Οι τρεις πρώτες δημοπρασίες θα αφορούν σε ποσότητα 192 MWh/h κάθε φορά, ενώ η τέταρτη και τελευταία για το 2018 δημοπρασία θα αφορά σε ποσότητα 550 MWh/h. Τα ΝΟΜΕ θα διεξάγονται ανά τρίμηνο, στις 17 Ιανουαρίου 2018, στις 18 Απριλίου 2018, στις 18 Ιουλίου 2018 και η τελευταία στις 17 Οκτωβρίου 2018.