Συντηρητική, αλλά όχι αμελητέα οικονομική ελάφρυνση στους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος φέρνουν οι νέες τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για το 2018, το οποίο αποτελεί περίπου το 40% της συνολικής δαπάνης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που πληρώνουν τα νοικοκυριά μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων προμηθευτών.
H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε για το νέο έτος τη μεσοσταθμική μείωση κατά 6,57% σε σχέση με το 2017 του τέλους όλων των κατηγοριών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους οικιακούς που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση η χρέωση θα είναι χαμηλότερη κατά 8,48% και διαμορφώνεται στα 22,67 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (0,02267 ευρώ ανά κιλοβατώρα) έναντι 24,77 ευρώ (0,02477 ευρώ ανά κιλοβατώρα).
Το ποσό που πληρώνουν τα νοικοκυριά για το ΕΤΜΕΑΡ υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τη μοναδιαία χρέωση με το σύνολο της κατανάλωσης. Πιο συγκεκριμένα τα 0,02267 ευρώ πολλαπλασιάζονται με τις κιλοβατώρες ενέργειας που έκαψε... μία οικογένεια. Από παραδείγματα που επεξεργάστηκε το Euro2day.gr προκύπτει όφελος από 2 έως και 8 ευρώ το τετράμηνο για τα νοικοκυριά ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης ενέργειας:
Μειώσεις, όμως, αποφάσισε η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, και για τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών. Οι μικρότερες 1,59% είναι στις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από την Υψηλή Τάση και σε εκείνες από τη Μέση Τάση με κατανάλωση μεγαλύτερη από 13 GW (Γιγαβάτ). Για αυτές τις δύο κατηγορίες η μοναδιαία χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ διαμορφώνεται στα 2,47 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh).
Στους αγρότες που ηλεκτροδοτούνται από τη Μέση Τάση το ΕΤΜΕΑΡ θα υπολογίζεται με χρέωση 8,6 ευρώ ανά MWh και είναι χαμηλότερη 11,43%.
Στις επιχειρήσεις Μέσης Τάσης με κατανάλωση ενέργειας κάτω από 13 GW η χρέωση ορίστηκε στα 8,78 ευρώ και η μείωση είναι 10,04%.
Στα αγροτικά τιμολόγια Χαμηλής Τάσης το ΕΤΜΕΑΡ αποφασίστηκε στα 9,39 ευρώ ανά MWh και είναι φθηνότερο κατά 10,32%.
Για τις λοιπές χρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη Χαμηλή Τάση η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ ορίστηκε στα 26,08 ευρώ ανά MWh. Η μείωση είναι 6,15%.
Γιατί μειώνεται το ΕΤΜΕΑΡ
Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αεριων Ρύπων μειώνεται, όπως προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ, λόγω του ό,τι ο Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), στον οποίο συγκεντρώνονται τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ, τη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, τη χρέωση προμηθευτών, το Ειδικό Τέλος Λιγνίτη, τα δικαιώματα εκπομπής CO2 κ.α., για πρώτη φορά γίνεται πλεονασματικός. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι ο ΕΛΑΠΕ θα έχει το 2018 πλεόνασμα 278,3 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 φαίνεται να κλείνει θετικός κατά 32,2 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ΕΛΑΠΕ πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Για το 2017 προκειμένου να κλείσει η «μαύρη» τρύπα του Λογαριασμού θεσπίστηκε και η χρέωση προμηθευτών, η οποία συνεισέφερε γύρω στα 390 εκατ. ευρώ.
Σε σχέση με τα έσοδα του ΕΤΜΕΑΡ (που αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων του ΕΛΑΠΕ) οι εκτιμήσεις θέλουν να κλείνει το 2018 στα 870 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 υπολογίζεται σε περίπου 920 εκατ. ευρώ. Έτσι το όφελος για τις κατηγορίες καταναλωτών που πληρώνουν το Ειδικό Τέλος είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.
Αυτά τα 870 εκατ. ευρώ του ΕΤΜΕΑΡ επιμερίζονται κατά περίπου 398 εκατ. ευρώ στους οικιακούς καταναλωτές, τα 350 εκατ. ευρώ στις «λοιπές χρήσεις», τα 80 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις Μέσης Τάσης με κατανάλωση χαμηλότερη από τα 13 GW, τα 23 εκατ. ευρώ στους αγρότες χαμηλής και μέσης τάσης, τα 12 εκατ. ευρώ στην Υψηλή Τάση και τα σχεδόν 5 εκατ. ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις Μέσης Τάσης.
Πηγή: euro2day.gr, Χρήστος Κολώνας