Mε νομοθετική ρύθμιση, που αναμένεται να φέρει εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 2 ευρώ ανά MWh, η χρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των ΑΠΕ, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές. Ταυτόχρονα, η ΡΑΕ φέρεται να έχει αποφασίσει τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, της χρέωσης υπέρ ΑΠΕ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρισμού, ανεξαρτήτως παρόχου.
Πρόκειται για τις δύο χρεώσεις που τροφοδοτούν τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, ο οποίος από ελλειμματικός “γύρισε” σε πλεονασματικός στο τέλος του 2017, εξ αιτίας της χρέωσης προμηθευτή, του περίφημου “ΠΧΕΦΕΛ”, που κόστισε τον προηγούμενο χρόνο στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας περί τα 420 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 370 εκατ. ευρώ επιβάρυναν τη ΔΕΗ.
Η μείωση του ΠΧΕΦΕΛ είναι μέτρο που συμφωνήθηκε με τους δανειστές κατά την τελευταία αξιολόγηση, αφού με το υφιστάμενο σύστημα το πλεόνασμα του λογαριασμού των ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθεί στα 270-280 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2018.
Η μείωση, η οποία επί της ουσίας αφορά αλλαγή στις παραμέτρους υπολογισμού του ΠΧΕΦΕΛ, θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο και είναι πιθανόν να έχει σταδιακό χαρακτήρα, ως το τέλος του χρόνου.
Σήμερα, η χρέωση προμηθευτή που επιβλήθηκε με τον Ν. 4414/2016 κυμαίνεται πρακτικά στα 7-8 ευρώ/MWh, ποσό που προκύπτει βάσει της μεθοδολογία της ΡΑΕ. Με την επιχειρούμενη τροποποίηση θα μειωθεί ένας συντελεστής ώστε να περιοριστεί το ύψος της χρέωσης για το 2018. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι εξετάζονται δύο εισηγήσεις, η μία για συντελεστή 75% και η άλλη για 50%, με το υπουργείο να προσανατολίζεται στην πρώτη λύση, ώστε να διατηρηθεί ένα αποθεματικό ασφαλείας στον Ειδικό Λογαριασμό και να μην δημιουργηθούν και πάλι ελλείμματα. Αν τελικώς επικρατήσει ο συντελεστής 75%, τότε η χρέωση θα περιοριστεί στα επίπεδα των 5-5,5 ευρώ /MWh.
Αλλωστε και η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, που προωθεί η ΡΑΕ, η οποία αναμένεται να επιφέρει μία ελάφρυνση της τάξης των 2 ως 6 ευρώ το τετράμηνο ανάλογα με το επίπεδο της κατανάλωσης της ΡΑΕ, θα περιορίσει το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ για το 2018, πράγμα που με τη σειρά του μειώνει τα περιθώρια μείωσης του χρέωσης προμήθειας.
Στη λογική του νόμου 4414/16, που θέσπισε το ΠΧΕΦΕΛ, ήταν ένα σημαντικό μέρος του κόστους για τις ΑΠΕ να περάσει από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις όπως πχ το ΕΤΜΕΑΡ, στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και κάθε προμηθευτής, ανάλογα με την εμπορική πολιτική του να αποφασίσει αν και πώς θα το εντάξει στα τιμολόγια του.
Από τη στιγμή που ο κυρίαρχος προμηθευτής της αγοράς, η ΔΕΗ, αποφάσισε να απορροφήσει εξ ολοκλήρου το έξτρα κόστος του ΠΧΕΦΕΛ και να μην το μετακυλήσει στους πελάτες της, ανάλογη πολιτική αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν και σχεδόν όλοι οι εναλλακτικοί προμηθευτές για να διατηρήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα τιμολόγιά τους.
Μάλιστα, η χρέωση προμηθευτή επικρίθηκε σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι το 2017, - το μέτρο εφαρμόστηκε στο τέλος του 2016- “πάγωσε” η κινητικότητα στην αλλαγή παρόχων ηλεκτρισμού και το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική δεν μειώθηκε, παρά ελάχιστα, αποκλίνοντας σημαντικά από τους στόχους που θέτει το μνημόνιο.
Η αγορά εκτιμά ότι όσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του ΠΧΕΦΕΛ τόσο θα αυξηθούν και τα περιθώρια ανταγωνισμού. Από την άλλη πλευρά ο αντίλογος λέει ότι επειδή το μέτρο είναι οριζόντιο και επηρεάζει τόσο τη ΔΕΗ όσο και τους ανταγωνιστές της, δεν θα υπάρξει μεγάλη διαφορά, όσο τουλάχιστον η ΔΕΗ διατηρεί χαμηλή τιμολογιακή πολιτική.