Καλό το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στα ΕΛΠΕ, όμως τα πάντα θα κριθούν από την αντίδραση του ομίλου Λάτση, ο οποίος μέσω της Paneuropean Investment Holdings έχει όχι μόνον το μεγαλύτερο ποσοστό, άνω του 45% αλλά και το δικαίωμα της πρώτης προαίρεσης, δηλαδή της πρώτης άρνησης (ή αποδοχής) της προσφοράς των μετοχών του δημοσίου.
Ανεξάρτητα με ποιες ήταν οι προθέσεις του ομίλου Λάτση το 2011 και το 2012, όταν για πρώτη φορά μπήκε στο καλάθι του ΤΑΙΠΕΔ η συμμετοχή του δημοσίου προς πώληση, ένα μερίδιο γύρω στο 35%, σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Η συμμετοχή της Paneuropean Holdings στα ΕΛΠΕ αποτιμάται σε περίπου 1,06 δισ. ευρώ, ενώ όταν άρχισε να συζητείται το ενδεχόμενο πώλησης το μερίδιο της Paneuropean αποτιμάτο σε λιγότερο από 600 εκατ. ευρώ.
Αντιστοίχως έχει ανεβεί και η αξία του πακέτου του δημοσίου.
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσλάβει συμβούλους για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και θα ήθελε να τρέξει γρήγορα το πρότζεκτ αυτό, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ολοκληρωθεί μέσα στη φετινή άνοιξη η πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.
Ως γωνστόν τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ … και όχι μόνον. Έχουν και το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ, της άλλης υπό ιδιωτικοποίηση ενεργειακής εταιρίας, την οποία επίσης το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να “τρέξει” αμέσως μετά τον ΔΕΣΦΑ.
Ετσι επανέρχεται το ερώτημα, αν κατ’ αρχήν τα ΕΛΠΕ, τα οποία επανειλημμένα έχουν δηλώσει ότι τα ενδιαφέρει η αγορά φυσικού αερίου, θα δώσουν ή όχι προς πώληση το ποσοστό τους στη ΔΕΠΑ μαζί με το μερίδιο του δημοσίου, όπως δηλαδή έκαναν στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, ή αν θα αυτονομηθούν…περιμένοντας μία προσφορά -πακέτο.
Από την άλλη, το δημόσιο θα δυσκολευτεί να βρει αγοραστή τόσο στη ΔΕΠΑ αλλά και περισσότερο στα ΕΛΠΕ, αν η Paneuropean αρνηθεί να αγοράσει το μερίδιο του δημοσίου στον πετρελαικό όμιλο αλλά και να πουλήσει μαζί με το δημόσιο τις συμμετοχές σε ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ.
Ακόμα και αν βρεθεί αγοραστής θα πρέπει ο επενδυτής να είναι “συμβατός” με τον όμιλο Λάτση.
Υπάρχει πάντα και η τρίτη λύση. Δηλαδή η αποχώρηση της Paneuropean από τις ελληνικές ενεργειακές συμμετοχές. Τα πάντα είναι θέμα τιμήματος ή ευρύτερων συμφερόντων,(βλ. Ελληνικό κ.ά) όπως θα έλεγαν ορισμένοι αναλυτές, υπογραμμίζοντας με νόημα την αξία που έχει σήμερα το μερίδιο Λάτση στα ΕΛΠΕ σε συνδυασμό με τις προοπτικές περαιτέρω ανόδου, σύμφωνα με τα προγωντικά. Οψόμεθα.