Σε μείζον πρόβλημα της αγοράς ηλεκτρισμού εξελίσσονται οι ρευματοκλοπές, με τη ΔΕΗ να υπολογίζει σε 200 εκατ. ευρώ το κόστος που είχαν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας την τριετία 2015-2017 από τις εμπορικές, μη διαπιστωμένες ρευματοκλοπές!
Πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν από τις θέσεις που κατέθεσε η ΔΕΗ στη δημόσια διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τους συντελεστές απωλειών δικτύου.
Εξ αιτίας των ρευματοκλοπών, που αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, η ηλεκτρική ενέργεια που χάνεται και δεν τιμολογείται υπολογίζεται στη 1 TWh ανά έτος την τελευταία τριετία. Το κόστος χονδρεμπορικής των εμπορικών, μη διαπιστωμένων ρευματοκλοπών για την τριετία 2015-2017 που επιβαρύνει τους προμηθευτές φθάνει τα 200 εκατ. ευρώ, αναφέρει στο έγγραφό της η ΔΕΗ
Σε ανάλογα συμπεράσματα οδηγούνται και άλλοι συμμετέχοντες στη διαβούλευση. Από την επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ, της ένωσης των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών ηλεκτρισμού, προκύπτει ότι από το 2012 παρατηρείται σταδιακή αύξηση των συνολικών απωλειών με ρυθμό 0,8% ετησίως , φθάνοντας συνολικά στο 10% το 2016.
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η διαπίστωση ότι η αύξηση των απωλειών δικτύου την πενταετία 2012-2016 μοιάζει να οφείλεται αποκλειστικά στην εκτίναξη των μη τεχνικών απωλειών, δηλαδή των ρευματοκλοπών.
Συγκεκριμένα ενώ οι τεχνικές απώλειες κυμαίνονται σταθερά σε ένα ποσοστό κοντά στο 5,5%, οι μη τεχνικές απώλειες εκτινάσσονται από το 1,1% την τριετία 2012 -2013 στο 4,2% το 2016 και αποτελούν πλέον το 44% των συνολικών απωλειών του δικτύου. Δηλαδή οι μη τεχνικές απώλειες (σσ ρευματοκλοπές) τετραπλασιάστηκαν σε διάστημα πέντε ετών.
Σοβαρές ευθύνες για την εξέλιξη αυτή αποδίδουν τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΕΣΑΗ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών) στον ΔΕΔΔΗΕ, τον οποίο κατηγορούν για τον παθητικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το “σοβαρό και ταχύτατα εξελισσόμενο πρόβλημα, παραμένοντας στη διαπίστωση και στη συνέχεια στον επιμερισμό του κόστους στα διάφορα επίπεδα του δικτύου, δηλαδή στις διάφορες κατηγορίες των καταναλωτών Με αυτό τον τρόπο ο ΔΕΔΔΗΕ μετακυλά όλο το κόστος στους τελικούς καταναλωτές”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ΔΕΗ
Στο πλαίσιο αυτό καλείται η ΡΑΕ να λάβει μέτρα ώστε να μην επιτρέψει στον ΔΕΔΔΗΕ να συνεχίσει αυτήντη πρακτική , καθιστώντας τον υπεύθυνο για την αντιμετώπιση ή τουλάχιστον για την ενεργό προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.