Tην αντίθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής φαίνεται ότι συγκεντρώνει η πρόταση της ΡΑΕ να θεσπιστεί έναν κατώτατο όριο τιμής, ίσο με το μεταβλητό κόστος των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, για τις προσφορές ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Πρόκειται για μία από τις βασικές εισηγήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής όσον αφορά στους νεόυς κανονισμούς, τους νέους κώδικες που θα ισχύσουν στην αγορά ηλεκτρισμού όταν εφαρμοστεί το target model, το μοντέλο-στόχος για τη λειτουργία όλων των αγορών ενέργειας της ΕΕ.
Το κατώτατο όριο τιμής είχε αμφισβητηθεί από μερίδα της αγοράς, κυρίως τους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρισμού, με το επιχείρημα ότι νοθεύει τον ανταγωνισμό και δεν επιτρέπει την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά. Μάλιστα, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν υφίσταται κατώτατο όριο και όπου εφαρμόζεται βαίνει υπό κατάργηση, εν όψει του target model.
Aυτός άλλωστε είναι από τους βασικούς λόγους για τον οποίο η Κομισιόν δεν δέχεται την ελληνική πρόταση, καθώς ένας τέτοιος περιορισμός αντιβαίνει στη βασική ιδέα της ενιαίας αγοράς και θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη διαμόρφωση των τιμών, οι οποίες πρέπει να απεικονίζουν τα θεμελιώδη δηλαδή την προσφορά και τη ζήτηση. Από την άλλη πλευρά, κύκλοι της ΡΑΕ θεωρούν ότι το μέτρο θα μπορούσε να βοηθήσει στη μετάβαση της ελληνικής αγοράς στο νέο μοντέλο και ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί έστω για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διασφαλίζεται η κάλυψη του μεταβλητού κόστους των ηλεκτροπαραγωγών.
Σε αντίθεση, το πράσινο φως φαίνεται ότι έχει η πρόταση της ΡΑΕ οι προσφορές στην χονδρεμπορική αγορά να γίνονται από κάθε μονάδα παραγωγής ξεχωριστά και όχι από το πορτφόλιο των μονάδων που έχει στη διάθεση του ο κάθε παραγωγός.
Οι νέοι κώδικες σχετίζονται και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συγκεκριμένα με τις διατάξεις για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά “εργαλεία” για το target model.
Aς σημειωθεί ότι οι κώδικες εκπονούνται από τη ΡΑΕ σε συνεργασία με την εταιρία συμβούλων ECCO International.