Τον Μάρτιο αναμένεται να γίνουν γνωστές η μορφή και οι λεπτομέρειες του προς πώληση χαρτοφυλακίου των λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ, το οποίο το πιθανότερο είναι ότι θα “σπάσει” σε δύο πακέτα, στη λογική Βορράς-Νότος, με τις μονάδες της Φλώρινας στο πρώτο και της Μεγαλόπολης στο δεύτερο πακέτο, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές.
Προς το παρόν η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής εξετάζει τις απαντήσεις που έστειλαν στο μάρκετ τεστ οι περίπου 40 πιθανοί επενδυτές στους οποίους απευθύνθηκε, προκειμένου να καταλήξει στην τελική της θέση, η οποία θα είναι και δεσμευτική προς τη ΔΕΗ.
Πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι οι απαντήσεις των υποψήφιων επενδυτών ως προς τη συμμετοχή τους ή όχι στον διαγωνισμό για τις μονάδες που θα προκηρυχθεί τον Ιούνιο, ήταν μάλλον επιφυλακτικές. Οι περισσότεροι έθεσαν ερωτήματα που συνδέονται με τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, τους όρους λειτουργίας της ελληνικήςκαι της ευρωπαϊκής αγοράς, τη διαμόρφωση του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων κλπ.
Οι επενδυτές επεσήμαναν ακόμη τα προβλήματα τροφοδοσίας της μονάδας Μελίτη Ι στη Φλώρινα, καθώς και τα τρία ορυχεία στα οποία στηρίζεται η τροφοδοσία της, το Κλειδί, οι Λόφοι και η Βεύη είναι κλειστά, ενώ ζήτησαν πληροφορίες σχετικά με το αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας για την παράταση των ωρών λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ στην Καρδιά και το Αμύνταιο.
Για τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης τέθηκε το θέμα της αδυναμίας του δικτύου να μεταφέρει την παραγόμενη ενέργεια, καθώς εκκρεμεί η κατασκευή του ΚΥΤ Πελοποννήσου, αλλά και το ζήτημα των τεχνικών προβλημάτων που δημιουργούνται με τον διαχωρισμό των υπό πώληση μονάδων από το υπόλοιπο συγκρότημα της Μεγαλόπολης , λόγω των κοινών υποδομών με τη μονάδα του φυσικού αερίου, που παραμένει στη ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων ο προβληματισμός είναι γενικός, καθώς δεν είναι σαφές ποιοι και πόσοι εργαζόμενοι ανήκουν στις συγκεκριμένες μονάδες, τι θα γίνει με εκείνους που εργάζονται σε υποστηρικτικές δραστηριότητες κλπ
Εν όψει της απόφασης της DGcomp πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκινήσει την επεξεργασία των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων, με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου προκειμένου να ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου.