Πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου (διακοψιμότητα) του 2018, που είναι και η πρώτη μετά τη διετή παρατάση της εφαρμογής του μέτρου, την οποία ενέκρινε η Κομισιόν τις παραμονές των Χριστουγέννων, υιοθετώντας σχετικό αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας.
Η δημοπρασία, που αφορά στη διάθεση 600 MW, ξεκινά στις 8.00 πμ και ολοκληρώνεται στις 16.00 μμ, οπότε και λήγει η υποβολή ένστασης από τους συμμετέχοντες. Αφορά στην Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορίου 1 (ΥΔΦ 1) και η διάρκεια κατά την οποία, οι ενδιαφερόμενοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν στη διάθεση του ΑΔΜΗΕ τα φορτία καλύπτει το χρονικό διάστημα από 17 Ιανουαρίου 2018 ως 28 Φεβρουαερίου 2018.
Ας σημειωθεί, ότι αύριο Τρίτη, 16 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται η δεύτερη δημοπρασία για τα φορτία τύπου 2 (ΥΔΦ 2) και για ποσότητα 450 MW.
Οι δύο τύποι φορτίων, ΥΔΦ 1 και 2, σχετίζονται με τον χρόνο προειδοποίησης πριν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.
H ¨διακοψιμότητα” είναι μέτρο κρίσιμο για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, που βοηθά ταυτόχρονα τις μεγάλες, ενεργοβόρες βιομηχανίες να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος. Ο ΑΔΜΗΕ μπορεί, όποτε κρίνει ότι είναι αναγκαίο για το σύστημα, να διακόπτει και να περιορίζει δραστικά την ηλεκτροδότηση στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι αμείβονται για την ισχύ που απελευθερώνουν στο σύστημα με χαμηλότερες τιμές ρεύματος και συγκεκριμένα αυτές τις οποίες “πέτυχαν” στη δημοπρασία.
Στο μηχανισμό της διακοψιμότητας συμμετέχουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες με ισχύ πάνω από 3 MW, οι οποίες έχουν εγγραφεί στο ειδικό Μητρώο Διακοπτόμενου Φορτίου του ΑΔΜΗΕ. Για τις ποσότητες ηλεκτρισμού που θέτουν στη διάθεση του συστήματος συνάπτουν σύμβαση με τον Διαχειριστή.
Η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας, που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2017, αμέσως μόλις έδωσε το πράσινο φως η Κομισιόν, ορίζει την παράταση της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου ως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Τότε το μέτρο θα επαναξιολογηθεί.
Πρόκειται για ένα μηχανισμό πάντως που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συμβάλλοντας, πέραν των άλλων, στη μείωση του βιομηχανικού κόστους παραγωγής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι νέες προτάσεις της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρισμού, φέρνουν όλες στο επίκεντρο τον καταναλωτή και τη λεγόμενη “απόκριση ζήτησης” (demand response), μία πρωτόλεια μορφή της οποίας είναι και η διακοψιμότητα.