Iσχυρό ενδιαφέρον από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και ανάλογο ανταγωνισμό αναμένεται να συγκεντρώσει και η σημερινή δημοπρασία του ΑΔΜΗΕ για τη διακοψιμότητα, και συγκεκριμένα για τα φορτία με βραχύ χρόνο προειδοποίησης, την κατηγορία ΥΔΦ2.
Χθες, στη δημοπρασία για την κατηγορία ΥΔΦ1 υπήρξε ισχυρός ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα η τιμή να διαμορφωθεί στα 55.000 ευρώ ανά MW ανά έτος, αρκετά κάτω από το ανώτατο όριο τιμής, των 70.000 ευρώ ανά MW ανά έτος, που θα μπορούσαν να ζητήσουν όσοι συμμετείχαν στη δημοπρασία
Η όλη διαδικασία αφορούσε σε 600 MW, τα οποία όχι απλώς διατέθηκαν από τους συμμετέχοντες αλλά υπήρξε ενδιαφέρον για επιπλέον 80 MW, τα οποία μεταφέρθηκαν για τη σημερινή δημοπρασία βραχείας προειδοποίησης, για ισχύ 450 MW.
Τα φορτία που δεσμεύτηκαν οι βιομηχανικές μονάδες ότι θα απελευθερώσουν στο σύστημα, εφόσον κληθούν, αφορούν στο χρονικό διάστημα από 17 Ιανουαρίου ως 28 Φεβρουαρίου. Την ίδια χρονική περίοδο αφορά και η σημερινή δημοπρασία.
Yπενθυμίζεται ότι η “διακοψιμότητα” είναι επί της ουσίας η δυνατότητα του ΑΔΜΗΕ να διακόπτει ή να περιορίζει την ηλεκτροδότηση των βιομηχανικών μονάδων, όποτε κρίνει αναγκαίο για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Σε αντάλλαγμα οι μονάδες αμείβονται για την υπηρεσία που παρέχουν με την τιμή που εξασφαλίζουν στη δημοπρασία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, στη χθεσινή διαδικασία καλύφθηκαν τα αιτήματα των :
Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ για τρεις διαφορετικές εγκαταστάσεις με 84,9 MW συνολικά. ΣΙΔΕΝΟΡ με 79 MW, ΣΟΒΕΛ με 118 MW, ΔΕΗ (ορυχεία) με 99 MW, τα ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ για δύο εγκαταστάσεις με 54,1 MW, η ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ με 11,5 MW, η ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΜΕΛ με 8,8 MW, η ΦΙΜΠΡΑΝ με 7,5 MW, η ΧΑΛΥΨ με 9 MW, η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ με 57,5 MW , τα ΕΛΠΕ με 1 MW, η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ με 6,7 MW, η ΛΑΡΚΟ με 50,8 MW, η ΠΑΚΟ με 3,7 MW, η AIR LIQUIDE με 6,1 MW, η ΧΑΛΚΟΡ με 0,4 MW.
Οι εταιρίες ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ Κορίνθου, ΧΑΛΚΟΡ στα Οινόφυτα, η ΕΛΒΑΛ, τα Ελληνικά Καλώδια και η FULGOR δεν δέσμευσαν ισχύ διακοπτόμενου φορτίου και αναμένεται να συμμετάσχουν στη σημερινή δημοπρασία.