Πρόσκληση προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος, να υπερψηφίσουν τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net-metering ) κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου ψηφίζεται η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις ΑΠΕ (RED) απεύθυνε με επιστολή της η Greenpeace.
Η οργάνωση τονίζει τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η υπερψήφιση δύο τροπολογιών (325 και 327), σχετικά με τη δυνατότητα των νοικοκυριών, δήμων και επιχειρήσεων να παράγουν τη δική τους ενέργεια από ΑΠΕ για ιδιοκατανάλωση, χωρίς απαραιτήτως το σύστημα παραγωγής από ΑΠΕ να βρίσκεται στον χώρο κατανάλωσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό ακριβώς προβλέπει και ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες που συζητείται επίσης σήμερα στην ελληνική Βουλή.
Αναλυτικότερα, στην επιστολή της η Greenpeace επισημαίνει ότι η δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής (virtual net-metering ή virtual sharing) είναι ζήτημα εθνικής σημασίας, κυρίως για τους εξής λόγους:
1. Η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού διαμένει σε πολυκατοικίες, χωρίς τη δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκό) για αυτοπαραγωγή. Σε αντίθεση δηλαδή με τους πολίτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς το virtual net-metering το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων χάνει de facto τη δυνατότητα να γίνει μικροπαραγωγός, μειώνοντας τις ενεργειακές του δαπάνες. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 470.000 νοικοκυριά με φωτοβολταικά στην Ευρώπη και μόλις 42.000 στην Ελλάδα.
2. Για τον παραπάνω λόγο, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έγινε η μόνη χώρα η οποία δημιούργησε νομοθεσία για την εικονική αυτοπαραγωγή. Αν δεν συμπεριληφθεί η δυνατότητα virtual net-metering στη νέα Κοινοτική Οδηγία, είναι εξαιρετικά πιθανόν η χώρα μας να αναγκαστεί να αλλάξει εκ των υστέρων την εθνική της νομοθεσία. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι ήδη πολλοί δήμοι ετοιμάζονται να επενδύσουν στην εικονική αυτοπαραγωγή είτε για ιδιοκατανάλωση είτε για λόγους κοινωνικής πολιτικής, μέσω ειδικού προγράμματος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανειών.
3. Χωρίς το virtual net-metering, θα χαθεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί από την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος.