“Mυστικά" κονδύλια της ΕΕ για τη χρηματοδότηση ερευνητικών πρότζεκτ που σχετίζονται με τον άνθρακα, ύψους 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, αποκαλύπτουν η Greenpeace και το Euractiv. Μάλιστα ο έγκυρος ιστότοπος, υπέρμαχος της πράσινης ενέργειας, επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαικής Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο ένα όχι και τόσο γνωστό ευρωπαϊκό fund επενδύει περί τα 40 εκατ. ευρώ, ετησίως σε έργα έρευνας για τον άνθρακα και τον χάλυβα, αλλά και για την κάλυψη του κόστους προσωπικού σε οργανώσεις υπέρ του άνθρακα.
Υπολογίζεται ότι γύρω στα 150 έργα χρηματοδοτούνται από το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, του οποίου βασικός στόχος είναι η στήριξη της έρευνας για την εξόρυξη άνθρακα, προκειμένου τα ορυχεία να γίνουν πιο αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα της Κομισιόν, που επικαλείται το Euractiv, τα κονδύλια αυτά εκτός από την κάλυψη δαπανών για workshop, συναντήσεις, στήριξη τεχνολογίας πληροφορικής καλύπτουν επίσης και δαπάνες για αμοιβές προσωπικού. Ενα έργο με το όνομα “CoalTech2051” για παράδειγμα φέρεται να έχει λάβει περί τα 50.000 ευρώ για την πρόσληψη ενός υπαλλήλου για επτά μήνες
Πρόκειται για έργο που προωθεί η Euracoal, το ευρωπαϊκο λόμπι της βιομηχανίας άνθρακα. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι η Κομισιόν στηρίζεται στην Coal Advisory Group (CAG, συμβουλευτική ομάδα άνθρακα) προκειμένου να αποφασίσει ποια πρότζεκτ θα χρηματοδοτήσει. Ανάμεσα στα 17 μέλη της CAG, όλοι εκπρόσωποι εταιριών, είναι ένας υπάλληλος της γερμανικής RWE, καθώς και δύο υπάλληλοι της Euracoal, πράγμα που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το αν το fund χρησιμοποιείται από το λόμπυ για να χρηματοδοτήσει τα δικά του έργα.
Για την ακρίβεια πάντως, δεν είναι η CAG που λαμβάνει την απόφαση για το ποιο έργο θα χρηματοδοτηθεί, αλλά είναι εκείνη που πρέπει να εγκρίνει τη λίστα με τα υποψήφια έργα και να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες για την επόμενη ερευνητική περίοδο. Η τελική απόφαση λαμβάνεται από την Κομισιόν και μία ομάδα εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων από τις 28 χώρες-μέλη.