Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ, με τη ΓΕΝΟΠ να μιλά ήδη για ναυάγιο, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη διοίκηση της επιχείρησης. Το διαφαινόμενο αδιέξοδο προβάλλει δε σε μία πολύ δύσκολη στιγμή, ουσιαστικά ένα μήνα πριν λήξει η ισχύς της υφιστάμενης σύμβασης, την 1η Μαρτίου και ενώ ξεκινούν οι προετοιμασίες για τους διαγωνισμούς πώλησης των λιγντιτικών μονάδων. Αν η σύμβαση δεν υπογραφεί εγκαίρως, τότε μετά την 1η Μαρτίου θα ισχύει το καθεστώς της μετενέργειας επί ένα τρίμηνο, δηλαδή ως την 1η Ιουνίου, που συμπίπτει με την ημερομηνία- στόχο για την προκήρυξη των διαγωνισμών πώλησης των μονάδων.
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η ΓΕΝΟΠ “το ναυάγιο (στις διαβουλεύσεις) προέκυψε όταν κατά τη συνάντηση που έγινε χθες, Τρίτη 30 Ιανουαρίου, τα στελέχη της διοίκησης της ΔΕΗ παρουσίασαν σχέδιο προτάσεων που περιλαμβάνει νέες περικοπές για τους εργαζόμενους του ομίλου της ΔΕΗ….Πιθανότατα θέλουν να δημιουργήσουν νέες συνθήκες, προετοιμάζοντας το έδαφος για την πώληση λιγνιτικών μονάδων παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού για εξασφάλιση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας”, αναφέρει η ανακοίνωση του συνδικάτου. Δεν παραλείπει δε να αφήσει ανοικτό και το ενδεχόμενοπαρέμβασης στην διαπραγμάτευση, του Υπερταμείου, στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί οι μετοχές της ΔΕΗ.
Η επικείμενη ιδιωτικοποίηση των μονάδων φαίνεται να χρησιμοποιείται και από τις δύο πλευρές σαν όπλο στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Στις αρχές Φεβρουαρίου το συνδικάτο των εργαζομένων έχει προγραμματίσει συνάντηση στη Μεγαλόπολη για την δρομολόγηση κινητοποιήσεων σχετικά με τις υπό πώληση μονάδες. Παράλληλα τον ίδιο μήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας καλείται να καταρτίσει και να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για την απόσχιση των μονάδων από τη ΔΕΗ και όλες τις υπόλοιπες τεχνικές διαδικασίες, ενώ και η διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπε να “τρέξει” μία σειρά από νομικές και τεχνικές διαδικασίες για να προχωρήσει στους διαγωνισμούς.
προφανές ότι μέσα στο κλίμα αυτό, οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της σύμβασης εργασίας αποκτούν άλλο νόημα. Πολύ περισσότερο μάλιστα, από τη στιγμή που ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης έχει δηλώσει ότι οι διαγωνισμοί θα διαφυλάξουν τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας στις μονάδες που θα πωληθούν. ‘Ομως οι “σχέσεις εργασίας” αποτελούν ένα από τα επίμαχα ζητήματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και της ΔΕΗ και ίσως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Μανώλης Παναγιωτάκης να μην επιθυμεί να δεσμευτεί από τώρα για αυτές.
Η ΓΕΝΟΠ, από την πλευρά της, ζητεί επί της ουσίας την ανανέωση για δύο ακόμα χρόνια της υφιστάμενης συλλογικής σύμβασης. .
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Γιώργος Αδαμίδης, μετά την χθεσινή συνάντηση με τον διευθυντή προσωπικού της εταιρίας, έφθασε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση “ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο” να υπογράψει συλλογική που να περιλαμβάνει τις αλλαγές τις οποίες προτείνει η διοίκηση της επιχείρησης.
Στη νέα σύμβασηη διοίκηση της ΔΕΗ φαίνεται να προωθεί την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα που απαιτεί την απόκτηση νέων αδειών άσκησης επαγγέλματος. Όμως πολλοί από τους τεχνίτες της ΔΕΗ που έχουν προσληφθεί μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ με βάση συγκεκριμένα τυπικά προσόντα και στην πορεία έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία και γνώση στις θέσεις όπου εργάζονται, δεν έχουν τη δυνατότητα απόκτησης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, γεγονός που θα σημάνει υποβάθμιση τους τόσο μισθολογικά όσο και ως προς τη θέση εργασίας τους.
Η ΓΕΝΟΠ είναι αποφασισμένη μόλις επιστρέψει ο κ. Παναγιωτάκης από την Κούβα να ζητήσει νέα συνάντηση μαζί του, καθώς και με τον υπουργό Περιβάλλοντος -Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.