Tην αύξηση των εσόδων του από τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας αναμένει ο ΑΔΜΗΕ, λόγω της ανάπτυξης των νέων επενδύσεων και της έναρξης λειτουργίας της πρώτης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, καθώς η γραμμή με τη Σύρο θα είναι ενεργή εντός του μήνα και τον Μάρτιο θα διασυνδεθεί και η Μύκονος.
Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης δήλωσε σε πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους, ότι ο Διαχειριστής περιμένει αύξηση των εσόδων του, άφησε δε να εννοηθεί ότι αυτή δεν θα προέλθει μόνον από την αύξηση του έργου μεταφοράς ηλεκτρική ενέργειας.
Το έσοδο του ΑΔΜΗΕ αποτελεί ρυθμιζόμενη χρέωση την οποία προσδιορίζει η ΡΑΕ.
Η όποια αύξηση εκτιμάται ότι θα προέλθει από την αναδιαμόρφωση των χρεώσεων μεταφοράς, που επεξεργάζεται η ΡΑΕ και αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα.
Ας σημειωθεί ότι η ΡΑΕ επανεξετάζει την περίοδο αυτή και τις χρεώσεις για τη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία αφορούν στον Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
Οι τελικές αποφάσεις της ΡΑΕ για τα νέα τιμολόγια μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ και διανομής του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών και θα ισχύσουν το 2018. Και οι δύο χρεώσεις πληρώνονται από τους καταναλωτές με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ανεξαρτήτως παρόχου.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ φέρεται υπέρ της κατάργησης της χρέωσης βάσει της συμφωνημένης ισχύος και τη θέσπιση αυξημένης χρέωσης για τις ώρες αιχμής, προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση.
Τον χειμώνα η περίοδος αιχμής είναι οι μήνες Δεκέμβριος- Φεβρουάριος και οι ώρες 6- 8 μ.μ. και το καλοκαίρι, το διάστημα Ιουνίου- Αυγούστου, 9 - 10 μ.μ. Για τους καταναλωτές στην Υψηλή και Μέση τάση (μεγάλες βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες κ.α.) προτείνεται η χρέωση να συναρτάται με την κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής, η οποία μπορεί να προσδιοριστεί εύκολα καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία διαθέτει ηλεκτρονικούς μετρητές.
Στη Χαμηλή Τάση όμως που περιλαμβάνει τα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσειςκλπ, επειδή δεν υπάρχουν μετρητές με δυνατότητα ωρομέτρησης, θα λαμβάνεται υπόψη αντίστοιχα η κατανάλωση όλης της κατηγορίας πελατών (πχ. νοικοκυριά, εμπορικά καταστήματα) ή του συνόλου της χαμηλής τάσης κατά τις ώρες αιχμής.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η μεθοδολογία που προτείνεται προβλέπει: Για κάθε έναν από τους έξι «μήνες αιχμής» (Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο) θα εξετάζεται μια τυπική ημέρα και θα υπολογίζεται το ποσοστό της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής ως προς το σύνολο του 24ώρου. Ο μέσος όρος των ποσοστών που θα προκύψουν για τους έξι μήνες αιχμής θα χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των χρεώσεων του επόμενου έτους.
Η εφαρμογή διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ωρου θα γίνει πιο εύκολη όταν εγκαταστασθούν οι λεγόμενοι «έξυπνοι μετρητές», διαδικασία που βρίσκεται στο στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής. Στόχος της ΡΑΕ είναι το νέο σύστημα που θα αποφασισθεί να ισχύσει από το 2019.
Για την περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η δυνατότητα μικρών μειώσεων αφού διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των επενδύσεων στο δίκτυο. Από το 2019 προωθείται η σύνδεση των εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή των χρεώσεων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τη χρήση του δικτύου διανομής, με τις ρευματοκλοπές και τα αποτελέσματα που θα έχει η πολιτική αντιμετώπισής τους.