Και ενώ οι προμηθευτές ηλεκτρισμού περιμένουν ακόμα την απόφαση για τη μείωση και την κατάργηση της χρέωσης που πληρώνουν υπέρ των ΑΠΕ, ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ τρέχει με πλεονάσματα που στο τέλος του 2018, αν δεν αλλάξει η χρέωση προμήθειας, αναμένεται να ανέλθουν σωρευτικά στα 226,80 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λειτουργού της Αγοράς, του ΛΑΓΗΕ.
Ας σημειωθεί ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο, που συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, προβλέπει από τον Μάρτιο τη σημαντική μείωση και την κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ (χρέωση προμηθευτή) ως το τέλος του χρόνου, καθώς και την αντικατάστασή του από ένα άλλο περίπου ισοδύναμο σύστημα, ΄όπως πχ τα πράσινα πιστοποιητικά ή οι εγγυήσεις προέλευσης, κατά τρόπο που ο Λογαριασμός θα παραμένει όχι απλώς ισοσκελισμένος αλλά θα διατηρεί ένα επαρκές ποσό, σαν “μαξιλάρι ασφαλείας”, κυλιόμενο από χρόνο σε χρόνο.
Δεσμεύσεις για τη μείωση του ΠΧΕΦΕΛ έχει δώσει και ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο ΛΑΓΗΕ, ο φορέας διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού, στο τέλος του 2018 αν δεν αλλάξει η σχετική χρέωση οι προμηθευτές θα έχουν πληρώσει υπέρ ΑΠΕ 374,93 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το “μαξιλάρι ασφαλείας”, στο οποίο αναφέρεται το αναθεωρημένο μνημόνιο, θα κινείται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ και ότι η αναμενόμενη μείωση του ΠΧΕΦΕΛ της πρώτης φάσης θα κινείται γύρω στο 25% από τα σημερινά επίπεδα.
Ας σημειωθεί ότι ο Ειδικός Λογαριασμός (ΕΛΑΠΕ) παρουσιάζει σωρευτικό πλεόνασμα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017, ύψους 42,49 εκατ. ευρώ, έχοντας κινηθεί σε θετικό έδαφος επί τέσσερις συνεχείς μήνες, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2017, ενώ πλεόνασμα κατέγραψε και τον Ιανουάριο του 2018, ύψους 59,62 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ, ο ΕΛΑΠΕ θα κινείται με θετικό πρόσημο τους περισσότερους μήνες του 2018 εκτός από τέσσερις, τον Απρίλιο και τον Μαίο, για τους οποίους προβλέπει έλλειμμα της τάξης των 17,08 εκατ. ευρώ και των 20,25 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, καθώς και το δίμηνο Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται στα 2,47 εκατ. ευρώ και στα 3,41 εκατ. ευρώ, τους αντίστοιχους μήνες.
Ο ΕΛΑΠΕ, ο οποίος αποζημιώνει τους παραγωγούς με ΑΠΕ για την ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα, ήταν ως γνωστόν επί χρόνια ελλειμματικός, δημιουργώντας σωρία προβλημάτων.
Το ΠΧΕΦΕΛ μάλιστα ήταν ένα από τα βασικά μέτρα που αποφασίστηκαν στον τέλος του 2016 για την κάλυψη του ελλείμματος του Λογαριασμού. Το 2017 απέφερε συνολικά έσοδα, ύψους 411,46 εκατ. ευρώ, τα οποία επί της ουσίας κάλυψαν τα προηγούμενα ελλείμματα.
Όσον αφορά στη νέα ισχύ ΑΠΕ που αναμένεται να εγκατασταθεί στο σύστημα το 2018, από τον ΛΑΓΗΕ υπολογίζεται στα 371 MW, εκ των οποίων τα 250 MW αφορούν αιολικά, τα 100 MW φωτοβολταϊκά, τα 9 MW μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, τα 8 ΜW βιομάζα, τα 4 σταθμούς ΣΗΘΥΑ (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού- θερμότητας).